Garden revival! #33
De laatste jaren hebben we langdurige droogteperiodes meegemaakt in combinatie met uitzonderlijk hoge temperaturen. Niet altijd een pretje voor mens en dier, maar ook niet voor bomen en planten! Ondanks een goede bewatering kwam de tuin er helaas niet ongeschonden vanaf. De regen wilde maar niet komen! Hopelijk staat jouw tuin er nog goed bij! En als je een balkon hebt, je balkonplanten. Want met groen om ons heen ziet onze woonomgeving er toch beter uit. Hieronder lees je welke tuinproblemen we hadden en hoe we dit hebben aangepakt.
Uitdaging 1: een zielig hortensiaperk
Zo mooi hoort het te zijn! Iedere zomer fleurt het grote hortensiaperk de entree van de Leenderthoeve superleuk op! Onze hortensia’s variëren van roze tot paars. Ieder jaar zijn de kleuren net even anders. Neem gerust even een kijkje in onze hortensia gallery. Na de bloei heb je er nog een tijdje plezier van omdat ze weliswaar verbleken, maar toch nog kleur hebben. En je kunt er natuurlijk ook leuke droogboeketjes van maken! Onze hortensia’s zijn omgeven door buxussen. Een klassieke landelijke opstelling dus.
Prachtig toch, die hortensia’s! Maar…
Sinds de zomers heter en droger zijn, hebben we druppelslangen neergelegd om de hortensia’s te bewateren. Ondanks deze inspanningen werd het perk op een gegeven moment slechter en slechter en veel hortensia’s droogden uit. Tussen de hortensia’s groeide veel zevenblad. Normaal halen we dat weg, maar nu kwam het er niet van. Inmiddels begon het zevenblad te bloeien. Witte bloemetjes die een beetje aan fluitenkruid doen denken. Tot onze verbazing misstond het helemaal niet en kwamen er heel veel bijen en zweefvliegen op af! En ja, durf ze dan maar weg te halen!
Vliegende zevenbladliefhebbers:
Armetierig
Maar toen de bloei van het zevenblad voorbij was, stond het perk er maar rommelig en onverzorgd bij. Zou het nog goed kunnen komen? Of moesten we alle hortensia’s dan maar verwijderen? Dat vonden we zonde. Want er waren nog veel hortensia’s die het goed bleven doen. Na wikken en wegen werd besloten om de hortensia’s te houden en om het perk grondig aan te pakken! Gauw de hovenier gebeld voor overleg!
Uitdaging 2: slechte perenboom met vlinderperk
Aan de oostkant van het perceel deed zich een ander tuinprobleem voor. De oude perenboom met de uilennestkast knapte ondanks de speciale inspanningen van de hovenier niet op. Echt zonde, maar in ieder geval hebben we vorig seizoen geprobeerd om met professionele hulp de boom te redden. Meer hierover in deze blog over boomverzorging.
Vrolijke fladderaars…
De vlinderstruiken die er omheen waren geplant, doen het gelukkig wel goed. De mooiste vlinders komen eropaf, een leuk schouwspel om te zien. En niet te vergeten: goed voor de vlinders!
En deze prachtige foto van een dagpauwoog is gemaakt door fotografe Saskia van Gool!
De beuk in de peer!
Uiteindelijk was de conclusie dat deze “kale klauterboom” het aangezicht van de tuin niet ten goede kwam. En dit jaar was er ook geen uilennest. Waarschijnlijk omdat er voor de uilen geen bescherming tussen de takken meer was. Wederom specialistisch werk, de hovenier kan zich bij ons uitleven! Hieronder het neerhalen van de boom, slik…
Even kijken in de uilenkast!
Heb je wel eens het interieur van een steenuilenkast bekeken? Hier is je kans om eens even naar binnen te gluren! Voor de liefhebbers nog even de link naar de steenuilenblog.
Uitdaging 3: de aangevreten buxussen…
Aan het begin van het bloeiseizoen leek het erop dat de buxusmot dit jaar op zijn retour was. Dat hoorde je ook in de media. Maar eind april kwam er toch een nieuwe geboortegolf van de vraatzuchtige buxusrupsen! De rupsen hadden slechts enkele dagen nodig om de schade zichtbaar te maken! Snel werd de Xentari ingezet om de buxussen nog enigszins groen te houden. Dat hielp een beetje. Xentari is overigens niét schadelijk voor de koolmezen, die hier ieder jaar grote getale in het perk en rondom het huis zitten! Meer over de buxusmotbestrijding..
Begin augustus was het weer raak. Wederom behandeld. Intussen werd het tijd voor een goede snoeibeurt. En ook daarvoor geldt: een vakman inschakelen loont zeker de moeite. De mooie strakke lijnen zijn weer zichtbaar! Tip van de hovenier: koemest (Culterra) onder de buxussen en ze worden sterker en daardoor minder kwetsbaar.
Dat ziet er weer strak uit!
En tot slot nog twee zieligerds
Helaas moesten nog twee bomen het veld ruimen. Als eerste onze amandelboom die al die jaren heel veel amandelen gaf. Hij was aangetast door een houtworm en door de krulbladziekte. Helaas overwintert de schimmel die deze ziekte veroorzaakt in de winter op de boom om vervolgens in het voorjaar de bladeren aan te tasten. De laatste maanden vielen de bladeren eraf en er zaten dit jaar maar weinig amandelen aan de takken. De houtworm knaagde de stam bij de grond kapot en daarmee was het einde oefening. Erg balen dus.
Ook de Gieser wildeman die bij de entree stond, kon niet langer meekomen. Vorig jaar nog volop stoofpeertjes, maar dit jaar was het klaar. Zouden de bomen door de droge zomers extra kwetsbaar zijn geworden?
Gerooide amandelboom Gieser wildeman
Hortensiaperk: het resultaat
Het onkruid is verwijderd. Alle slechte hortensia’s zijn verwijderd. De overige zijn goed gesnoeid en circa 25 hele grote hortensia’s zijn aangeplant. Mooie grote exemplaren, zodat de gaten gelijk mooi opgevuld zijn. De druppelslangen zijn nu aan elkaar gekoppeld en met een tijdschakelaar gebeurt de bewatering op tijd.
Een prachtig bloeiende hortensia geeft een vrolijke aanblik en past zowel in de landelijke als in de moderne tuin.
De wetenschappelijk naam voor de hortensia is Hydrangea. Hydro betekent water en angeion vat of kruik.
De vertaling hiervoor is watervat. Het zijn dan ook echte waterslurpers!
Met een beetje aandacht en de juiste verzorging blijft hij lang mooi!
Vlinderperk: zo kan het ook!
De oude perenboom is in stukken gezaagd en afgevoerd. Het vlinderperk is aangevuld met nieuwe zachtpaarse vlinderstruiken. We hadden nog een jong vijgenboomje op het terras staan. Deze is in het midden van het perk geplaatst en eromheen zijn we bezig met het plaatsen van basaltblokken.
Onze tuin is weer een plaatje, wij zijn blij met het eindresultaat!
Grote dank aan de mannen van Johan Nendels Tuinen voor hun creatieve ideeën en deskundige aanpak!
2 reacties op “Garden revival! #33”