Hoe je het buxusdrama kunt stoppen! #18

Even terugkomen op de kaalgevreten buxussen. Dank jullie wel voor het delen van tips en ervaringen die mij via verschillende kanalen bereikten! Van feromonenvallen plaatsen, de rupsen handmatig verwijderen, de hogedrukspuit erop of aaltjes inzetten tot het volledig verwijderen van de buxussen. Hieronder meer over onze aanpak…

Gezond buxusblad, wintergroen en mooi in vorm te snoeien

De buxusvervanger Ilex Crenata is mooi, maar aan de prijs. Als het om een kleine hoeveelheid gaat, zou ik het doen. Maar heb je veel buxussen, dan is het een flink karwei om alle buxussen te vervangen. In onze tuin is al genoeg te doen. Ook staan er twee zeer grote buxussen in enorme houten potten van ruim een meter doorsnede, die wil ik echt niet kwijt.

Wil je toch je buxussen vervangen? Onze boomverzorger/tuinspecialist gaf het dringend advies om de Ilex met tuinturf aan te planten. De Ilex houdt van een luchtige bodem. Door de tuinturf kan er voldoende voeding voor de plant aangevoerd worden, ook na langere tijd. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de Ilex het na verloop van tijd opeens een stuk slechter gaat doen en dat is natuurlijk juist niet te bedoeling!

Voor ons is het herbeplanten met de Ilexstruiken nog niet aan de orde. De tuinspecialist heeft de buxussen uitgebreid behandeld met Xentari. Dit is de merknaam van dit biologische bestrijdingmiddel. Het middel bevat het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis.

Hoe is het bij ons verlopen? Na het aanbrengen is het vraatproces binnen enkele dagen tot stilstand gekomen!

Waaraan kun je dat zien? De rupsen produceren flinke hoeveelheden groene uitwerpselen. Deze groene korreltjes zie je vooral op de grond bij de stam van de buxus liggen. Inmiddels komen er geen groene korreltjes meer en de oude korreltjes worden bruin. Ook blijven de nog groene struiken nog steeds groen. Dus dat is een goed teken. Maar blijf op je hoede!

Voor nu is het afwachten hoe snel het blad zich herstelt. In ieder geval zal dat niet van de ene op andere dag zijn. Een beetje geduld is wel nodig. De behandeling met Xentari moet periodiek plaatsvinden. Dit middel is trouwens ook werkzaam tegen de beruchte eikenprocessierups en wordt veelal ingezet door gemeentelijke groenafdelingen. Zorg er in ieder geval voor dat je buxus voldoende water krijgt en geef hem op zijn tijd plantenvoeding, zodat hij de beste kansen krijgt om goed te groeien!

Eikenprocessierupsen in knappe formatie

De buxusmot en de eikenprocessierups krijgen minder kans om zich op grote schaal uit te breiden op plaatsen waar gevarieerde beplanting wordt toegepast. Zo hebben wij er minder last van en blijven de koolmezen en nuttige insecten in leven.

Hopelijk houdt de traditionele buxus zich ondanks de plaag staande in ons land en de omringende landen. Het zou zonde zijn als hij uit het landschappelijke beeld zou verdwijnen. Hopelijk houden jullie je buxussen goed en misschien moet je ze toch nog even een kans geven. In ieder geval zijn er wel degelijk alternatieven voor het gifspuiten.

Update: iets wat ik nog niet eerder had gezien…onze kippen eten buxusmotten uit de buxusstruiken!! Razendsnel pikken ze deze schadelijke motten uit de buxus en in een mum van tijd eten ze ze op. Ze lopen de rij struiken af op zoek naar de volgende mot. Zo wordt nog maar eens duidelijk hoe scherp kippen kunnen zien. En hoe doeltreffend ze vliegende insecten te pakken weten te krijgen! Dank je wel, kippen!