Hortensia Gallery #15

Hydrangea Ben jij ook een hortensialiefhebber? De Latijnse naam is bij velen wel bekend: de hydrangea. Hortensia’s staan het liefst op vochtige bodems in de halfschaduw. In de winter is het hortensiaperk in een diepe winterslaap. De bloemen zijn uitgedroogd, maar zitten nog wel aan de plant. Snoei ze er nog niet af want er kan water in de stelen blijven staan wat slecht voor de plant is als het gaat vriezen. Pas in januari wordt het hortensiaperk bij ons weer wat levendiger, als het helemaal vol komt te staan met sneeuwklokjes.

Zodra de sneeuwklokjes uitgebloeid zijn en de bladeren daarvan afsterven, ligt het snelgroeiende zevenblad op de loer…. Zevenblad is vrij makkelijk te verwijderen, maar het is wel wat werk. En dan, ergens in maart, komen er nieuwe bladeren op het hortensiahout. Zodra het warmere weer aanbreekt, verschijnen de eerste knoppen. Het wordt dan tijd om ze te voeden met plantenmest. En de oude bloemen moeten eruit geknipt worden. En dan maar hopen dat er geen nachtvorst meer komt!

Kleurenpracht Zomers zijn ze een sieraad voor je tuin. Vanaf juni groeien de knoppen snel uit. En als ik dan de eerste kleur op de bloemen zie verschijnen, word ik altijd erg enthousiast. En met mij vele andere hortensialiefhebbers. Lichtroze, donkerroze, blauw, paars en ook wit. De kleur(verandering) hangt af van de ph-graad van de bodem. Deze kun je ook beïnvloeden door middel van kalk of aluminiumsulfaat. Minder blij word ik daarentegen als de zon fel schijnt. Dan verdort het blad en de enorme bloemen krullen zieligjes in. Meestal leg ik ze op die dagen snel aan het waterinfuus met behulp van de druppelslangen, In het grote perk liggen er zelfs vier en in het kleine perk is een voldoende.

Wat kun je verder zeggen over hortensia’s? Genoeg. Over alle soorten en maten en over de verzorging. Maar liever kijk ik er gewoon naar en geniet van deze bloemenpracht! En hopelijk alle lezers ook!