Oude trampoline eruit, maar wat is dat …? #16

Zomer Juli, de zomer is op zijn mooist! Nu is het moment gekomen om van het buitenleven te genieten. Och nee, dat zeg ik niet goed; ik geniet er álle seizoenen van. Maar het is natuurlijk wel zo dat de meeste mensen in de zomer meer buiten zijn. Door de hogere temperaturen en natuurlijk ook omdat het langer licht is. Ik ben altijd vroeg wakker. Meestal ben ik er tussen 6 en 7 uur uit. Even een goed ontbijt en de dieren eten geven. Het is dan nog lekker rustig in en om het huis en buiten hoor je alleen geluiden van de dieren om je heen. Soms wat hanengekraai. Geen probleem, dat hoort er ook bij op het platteland.

merel (turdus merula)

Vogelsoorten Ik zie merels die op het grasveld eten zoeken. Een paar zwaluwen die boven het huis vliegen. Mijn drie ekstertjes die druk heen en weer vliegen van de kersenboom naar het dak van de carport en dan weer in het weiland zitten om daar wat eten te vinden. En ze kijken vanuit de verte of ik misschien wat eten voor ze heb neergezet, zoals brood met water of wat beurs fruit. Je ziet de koolmezen die enthousiast bij de pindakaaspotjes zitten. Soms een vinkje, een zanglijster of een paar scholeksters met hun mooie lange snavels . Groene spechten, grote bonte spechten. En af en toe een gans of konijn in de tuin. De steenuilen zie je niet meer. Daarvoor moeten we weer wachten tot volgend voorjaar.

scholekster
haematopus ostralegus oftewel scholekster

Gazon En dan zie ik ook weer een nieuwe molshoop… of een kippenkuil. De kippen rommelen graag in het zand. En als ze de kans krijgen, maken ze ook kuilen op het gazon en nemen ze op die manier hun benodigde zandbad. Zo langzamerhand verandert het gazon in een buckelpiste*. Maar hier hoeft het allemaal niet zo precies. De natuur moet zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Een madeliefje in het gazon is ook goed. Het schijnt overigens een trend te worden om je gras niet zo perfect te laten zijn en wat wilde bloemen te laten staan. Dus wij zijn gewoon modern!

Deze foto spreekt voor zich; dus erbij schrijven dat het om molshopen gaat. zou een beetje suf zijn…

Kapotte trampoline In de tuin wordt hard gewerkt. De oude trampoline was aan vervanging toe. Maar een nieuwe trampoline moest wel verdiend worden: de tegenprestatie betrof klassiek onkruid wieden, want het liefst werken we zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Met goeie muziek erbij gebeurde dat netjes! Iedereen tevreden. Het grindpad ligt er weer keurig onkruidvrij bij.

kippenkuil
exclusieve landelijke kippenkuil

Inmiddels is de oude trampoline gedemonteerd. Dat wordt weer een ritje naar de gemeentewerf om alle metalen buizen met een donderend geweld in de daarvoor bestemde container te gooien.

De nieuwe trampoline heeft een ovale vorm en heeft gelukkig een donkergroene rand. Dat blauw dat overal wordt gebruikt voor zwembaden en trampolines vind ik wat minder mooi in de groene tuin staan. De basiskleuren hierbuiten zijn groen en grijs. Dat geeft een rustige en natuurlijke uitstraling. Alleen de bloemen mogen eruit springen wat kleur betreft.

Gevleugelde bewoners Natuurlijk moest het trampolinegat worden aangepast van rond naar ovaal. Hier wat grond eraf en daar wat grond erbij. Tijdens het graven vlogen er opeens drie hommels bij de trampoline. Drie tegelijk was wel erg toevallig. Ik herinnerde me dat er een gat in de grond zat vlak naast de oude trampoline, waarschijnlijk van een overijverige rat geweest. Nu is het zo dat er vlakbij de trampoline een vogelhuisje hangt waarin dit jaar een hommelnest was gevestigd. En rondom dat huisje was het al een tijdje stil. Ik begon te vermoeden dat het hier om een verhuizing ging. Maar misschien was het gewoon een andere hommelgroep.

Hadden we dan een hommelnest afgesloten met al dat zand? De bovengrondse hommels bleven maar rondhangen. Het idee dat al die hommels daar opgesloten zaten, vond ik heel naar. En het ging uiteindelijk maar om een paar hopen zand die verplaatst moesten worden.

Nest Dus toch maar geprobeerd om het vermoedelijke nest te vinden en de gang naar buiten toe te openen. Ik kreeg wat verzuchtende blikken toegeworpen, maar ik wilde het toch niet laten zitten. Na flink wat geschep kwamen de opgesloten hommels uit de grond te voorschijn. Een voor een. Het waren letterlijk en figuurlijk een paar donkere momenten voor deze mooie beestjes geweest. Dus ik was heel blij dat ik toch maar even had doorgezet om het nest terug te vinden! In het korte filmpje hieronder zie je de hommels bij hun grondnest vliegen.

inground hommelnest versus inground trampoline: beide mogen blijven

Het resultaat mag er wezen: een langwerpige trampoline om meer flikflaks achter elkaar te kunnen doen!

* Buckelpiste: eine Buckelpiste ist eine auf der gesamten Länge gleichmäßig unebene Skipiste. Die Unebenheiten reichen von kleinen Hügeln bis zu Buckeln in der Höhe von einem Meter und mehr. Even je Duits ophalen!