Rietdekker “redt” hooiberg! #43

Als je een rieten dak hebt, ontstaat er soms schade aan het riet. Zo kan het riet door een flinke storm loslaten. Ook vogels pikken aan het riet om er nesten van te maken. Het begint vaak als een kleine plek, meestal rondom de roedes of op een hoekje…

Laat het op tijd repareren, want het kan snel erger worden. Je zit natuurlijk niet te wachten op lekkage. Bovendien staat het ook niet mooi, zo’n gat in je rieten dak. Het riet moet dicht tegen elkaar blijven aanzitten. Want als er wat riet uit is, kan het ernaast liggende riet makkelijker loslaten. En dan krijg je een domino-effect.

Nu weten onze lezers wel dat wij graag vogels om ons heen hebben. Daarom hebben we veel bomen, struiken, vogelhuisjes en houtwallen op het perceel.

Maar ja, de hooiberg is toch een van hun favoriete nestelplaatsen. Vooral onder de kap. Zelfs de eikenhouten roede is interessant. Want je kunt er een gat in pikken (specht). Dat na uren van hard werken vervolgens wordt ingepikt door spreeuwen.

Op de grond onder die nesten zie je heel veel takjes liggen. Die hebben ze meegenomen op hun strooptocht naar nestmateriaal. Blijkbaar valt er dan toch ook weer veel op de grond. Op dit moment zitten er verschillende kauwen- en duivennesten onder het dak van de hooiberg. Maar gelukkig is het allemaal goed geïsoleerd en blijven ze keurig buiten.

Rieten kap carport/schuur

Onder het rieten dak van de schuur zitten duiven en zwaluwen. Ook die laten we gewoon lekker zitten. Ze richten verder ook geen schade aan. Af en toe vind je een gebroken duiveneitje op de grond. Al die vogels brengen heel wat leven in de brouwerij!

Rietdekken is vakwerk

Maar zoals gezegd moet je schade aan het riet niet laten zitten. Daarom is onze vaste rietdekker Arjan Vink langs geweest. Hij heeft de hooiberg snel gerepareerd. Hieronder zie je hoe hij te werk is gegaan:

Een regelmatige inspectie van je rieten dak is dus geen overbodige luxe! Dank je wel, Arjan! Vakwerk! Het staat er weer mooi bij. Nu ervan afblijven, vogeltjes! Er zijn hier genoeg plekken te vinden om mooie nestjes van te maken!