Platanen snoeien en het snoeiafval gebruiken #39

Een vraag aan de gelukkige bezitters van een tuin: hebben jullie je tuin al winterklaar gemaakt?

Ik wist het niet, maar op 1 december is de meteorologische winter al begonnen! Maar gevoelsmatig hou ik toch liever 21 december aan! Dan is het bijna Kerstmis en Kerst en winter horen nou eenmaal bij elkaar.

Het is dus nog heel even herfst. De bladeren hebben bijna allemaal hun grote sprong de wijde wereld in gewaagd en de bomen staan er weer kaal bij. Overal liggen bladeren, veel van de grote eik en van de wilgen. En ook veel van de platanen. Dat zijn van die hele grote bladeren in allerlei mooie herfstkleuren.

Parasol nodig op je terras?

Maar eerst nog even terug naar de lente. Op de Leenderthoeve staan op het terras vijf grote platanen (Platanus hybrida of hispanica). Parasolbomen zijn het. Hun hoofdtakken zijn horizontaal gebogen. Daarom noemen ze dit ook wel dakplatanen. Als deze takken in de zomer weer goed zijn uitgelopen, bieden ze een effectieve bescherming tegen de felle zon. En als je onder de platanen zit met je koffie of je wijntje, heb je het gevoel dat je er echt even uit bent. Soms krijg je je cappuccino ook spontaan geserveerd, dat is nog beter natuurlijk.

In mei lopen deze bomen langzaam uit en in juni begint hun parasolletje weer flink vorm te krijgen. De hoofdtakken krijgen lange uitlopers en aan het eind van het bloeiseizoen zijn deze takken 2 à 3 meter uitgegroeid. De grote bladeren zitten dicht op elkaar, dus de zon krijgt nauwelijks kans om er doorheen te schijnen! De platanen doen hun werk keurig.

Snel wat weetjes over de plataan…

De bast van de plataan is heel apart. Er laten steeds stukken los, maar niks aan de hand want dat hoort zo. De stam lijkt daarom wel een camouflagepak. Maar die stukken bast moet je er niet afhalen, dat is niet goed voor de boom! En onder de bast overwinteren bovendien veel insecten. Platanen zijn in de 17e eeuw naar Nederland gekomen. Hou er rekening mee dat ze heel groot en breed kunnen worden. Er zijn er van wel 35 meter hoog zelfs! Dus geef ze de ruimte! Als je een plataan plant, geef hem dan in het begin goed water. Als ze eenmaal aangeslagen zijn, hebben ze weinig verzorging nodig. In droge periodes krijgen ze hier wel wat extra water. De vruchten van een plataan zijn ronde katjes. Het zijn hele sierlijke bolletjes die de boom versieren.

Snoeien maar weer!

Maar nu weer terug naar al die bladeren die vallen. Een deel ruimen we op en gaat op de composthoop. Een deel blijft liggen voor de insecten en vogels. Maar bij de platanen is het handig om de takken al te snoeien als de meeste bladeren er nog aan zitten. Dat scheelt een hoop opruimwerk. De bladeren zijn heel groot. Ze kunnen wel 25 cm breed worden! Onze bomen zijn ongeveer 3 meter hoog. Via de ladder kun je zo nog goed snoeien. Ten dele kan dat met de takkenschaar, maar een handzaagje is ook wel erg handig, vooral voor de dikkere takken.

En de lange takken gaan met blad en al op de takkenwal!

Wil je de samenvatting zien van de klus?

Bekijk het korte filmpje dan even. Met de credits voor onze huiseditor G-Edits (onze tip: bij G-Edits kun je leuke video edits laten maken voor weinig geld!).

We maken er een gezellige snoeimiddag van!

Succes met je tuin!!