Van wie zijn die sporen in het bos? #38

Deze middag geen sport, school, werk, klus of cursus meer. Het wordt hoog tijd om achter die beeldschermen vandaan te gaan. Voor kinderen en volwassenen. Herkenbaar?

Wat gaan we vanmiddag eens doen?

Tijd voor wat actie. Naar buiten in ieder geval. En graag wel in de buurt. En niet te lang, want sommige huisgenoten moeten nog een flinke portie huiswerk maken en lijken er niet zoveel zin in te hebben. Maar na een kort pleidooi gaan ze akkoord met het uitstapje.

Het is koud: zo’n 2 graden. Maar het is droog met af en toe wat zon. Echt herfst. Het wordt geen boottochtje, geen waterski├źn of skeeleren, maar simpel voetenwerk, dat wil zeggen een boswandeling in de wildernis van de Bommelerwaard.

En de keuze is gevallen op… natuurgebied De Lieskampen

We kiezen voor De Lieskampen, een van de Bommelerwaardse natuurgebieden. Een gebied van wel 91 hectare groot. Alleen het westelijke deel is toegankelijk. Maar dan heb je het nog over zo’n 43 hectare, dus dat loopt niet gelijk vol met mensen. Mondkapjes zijn daarom niet nodig, tenzij je het cool vindt staan…uh…nou nee dus.

Avontuurlijke route

Het gebied bestaat voor een flink deel uit grasland, bos en water en staat onder toezicht van Staatsbosbeheer. Warme kleding aan, laarzen in de auto en gaan. Bij de ingang van het gebied is voldoende parkeerruimte. Er lopen mensen met hun honden, klaar om het natuurgebied te betreden. Anderen zijn bepakt met een kindje op hun rug, want een wandelwagen is hier niet aan te raden. Er staan ook een paar lege paardentrailers te wachten op hun viervoeter. En dan gaan ook wij op pad.

Bij De Lieskampen kun je gewoon je eigen route kiezen en we lopen een willekeurig stuk op brede en smallere paden. Er loopt ook een klompenpad, dat kan natuurlijk ook. Meer daarover op Klompenpaden.nl. En heb je geen zin in vieze laarzen, ga dan te paard, want er zijn ook leuke ruiterpaden!

En natuurlijk houden we ons aan de regels:

🚶‍♂️Vrij wandelen…het klinkt alsof we even zonder handboeien mogen loslopen.

🐕We hebben wel een paar loslopende ‘jonge honden’ bij ons.

🐎Een paard in de auto ging niet.

🚲Fietsen is hier gans onmogelijk.

🐺En na zonsondergang zijn we bang voor de wolf en zitten we lekker binnen!

In de modder blijven plakken

De laarzen zijn vandaag een must, want we lopen op modderige paden en af en toe zakken we erin weg. Maar ondanks dat is het lekker wandelen tussen bomen, struiken en langs het water. Deze middag zien we verschillende watervogels: eenden, meerkoeten en zilverreigers.

Sporen bekijken

Je ziet veel sporen van paarden. En ook veel van honden. Meestal zijn de hondenpootafdrukken van gemiddeld formaat. Maar af en toe zie je grotere pootafdrukken. Met grote nagels zo te zien. Dus slik…kijk naar links en naar rechts en tussen de struiken… Nee hoor, niks te zien. Gelukkig. Maar nu de wolf serieus dicht in de buurt komt, denk je af en toe toch bij jezelf: what if… Het zou best kunnen dat ze hier al een keer hebben gelopen of dichtbij zijn. Ga dit gebied in ieder geval niet in met een rood kapje op en een mandje met lekkernijen voor oma.

Leuke wandeltochten

Voor wie de De Bommelerwaard niet kent, dit gebied ligt tussen de rivieren Maas en Waal, in het westelijk deel van Gelderland, niet al te ver van Den Bosch. Onder natuurgebied Bommelerwaard vallen naast De Lieskampen nog veel meer gebieden. In totaal gaat het om wel 800 hectare. En op veel van die plekken kun je wandelen of paardrijden. Geen Black Friday meutes. Geen auto’s.

Kom van de bank af en kies je wandelroute!

Als je ook op pad wilt, is onze tip om een van de natuurgebieden in de Bommelerwaard te bezoeken: Ammerzoden, Arkenswaard, Boezem van Brakel, Bovenwaard, Breemwaard, Gamerensche Waarden, Kil van Hurwenen, Lieskampen, Munnikenland, Meidijk, Oude Schans, Oude Watertoren, Piekenwaard, Poederoijensehoek, Rampert en Waarden bij Poederoijen. Handige info hiervoor staat op de site van Staatsbosbeheer.

Na anderhalf uur was het mooi geweest en tijd voor chocolademelk met slagroom!

Veel plezier als je gaat wandelen, fietsen, skeeleren of hardlopen!