Tik een eitje! #42

Nee, dit blog is niet bedoeld als Paasblog. Maar toevallig gaat het wel over eieren…

Nu de lente is aangebroken en er genoeg daglicht is, zijn onze hennen dagelijks druk met eieren leggen. Daar kunnen we niet altijd tegenop eten! De eieren die we overhouden, zijn daarom te koop. Er is wel een “maar”: ze zijn slechts beperkt beschikbaar. En om geen verkeerde verwachtingen te wekken: het gaat om enkele doosjes in de week.

Kippenroute

Onze kippen mogen overdag buiten lopen. ’s Ochtends vroeg maken we de ren open. En denk maar niet dat ze daar blijven, ook al staat daar hun eten. Ze kiezen gelijk voor een ochtendwandeling. Of het nu koud of warm is, dat maakt ze niet uit.

De route gaat over het gras, langs de trampoline naar de carport. Daar houden ze een korte stop om te kijken of er wat valt te halen. Maar omdat er al genoeg voer in de ren staat, krijgen ze in de carport nul op het rekest. Er staat altijd wel een extra bak met drinkwater. Daarna vervolgen ze hun tour: van de carport naar het grote veld. Even in het vlinderstruikenperk rommelen, dan naar de boomhut waar veel houtsnippers liggen en vervolgens langs de voorkant van de hoeve weer richting het andere veld. Een facultatief tussenstopje in het kleine hortensiaperk behoort ook tot de mogelijkheden. Evenals een ongeoorloofd uitstapje naar de buren. ’s Avonds gaan ze vanzelf weer terug de ren in en doen we het deurtje dicht, zodat ze veilig zitten.

Snack en zandbad

Regelmatig krijgen ze nog wat extra’s toegespeeld, zoals meelwormen of een beetje brood. Ons gazon is hier en daar wel veranderd in een heuvelachtig gebied, want kippen houden nu eenmaal van een zandbad en daarom maken ze als ze de kans krijgen flinke kippenkuilen. En die kans krijgen ze hier…

Eerder schreven wij over onze grote nieuwe kippenren en kippentaal. Je leest het in blog #28.

Verschil scharrel-, vrije-uitloop- en biologische eieren

Je hebt verschillende soorten eieren. Kooi-eieren (legbatterijen) mogen gelukkig niet meer. Je hebt nu nog de volgende hoofdsoorten: scharrel, overdekte uitloop, vrije-uitloop en biologisch. Vaak worden er ook andere classificaties gebruikt, zoals rondeeleieren en maiseieren (70% van het voer is mais).

Scharrel klinkt goed, maar in veel gevallen mogen deze kippen helaas nooit naar buiten en zitten ze dicht op elkaar. Veel scharreleieren hebben dan ook geen Beter Leven-ster. Bij eieren met één ster hebben de kippen een overdekte uitloop. Bij twee sterren een vrije uitloop. Biologische eieren krijgen drie sterren. De kippen die deze eieren leggen, hebben veel ruimte en hebben een uitloop naar buiten. Ook niet-biologische eieren kunnen drie sterren krijgen als de kippen een hoog niveau van dierenwelzijn hebben. Onze kippeneieren zullen zeker voor drie sterren in aanmerking komen! De Dierenbescherming geeft een handig overzicht:

https://beterleven.dierenbescherming.nl/over-de-dieren/alle-dieren/leghennen/

Ter vergelijking: onze kippen hebben 700 m2 per kip….

Kippenmarketing

Nog even reclame maken dan. Het zijn superlekkere eieren van kippen die de hele dag vrij rondlopen en het beste voer krijgen. Vrije-uitloopeieren dus. Het dierenwelzijn staat bij ons voorop. Een doosje met 6 eieren kost €2,25. 10 stuks= €3,75. Informeer of er voorraad is via info@leenderthoeve.nl of via onze social media. Of reserveer een doosje!

Duurzame tip: het milieuvriendelijke eierdoosje kun je gebruiken om er plantenzaadjes mee op te kweken!