Zitten er al egels in je tuin? #48

Laatst liep ik in de tuin. Het was al donker. Ik hoorde een geritsel. Wat zou dat zijn? Ik keek in de richting van het geluid dat vlakbij het huis vandaan kwam. En daar zag ik iets donkers bewegen…

Ritselend geluid

Even schrok ik, maar het bleek een flinke egel te zijn. Hij was zo te zien in a good shape. Ieder najaar zien we ze wel scharrelen rondom het huis. Altijd leuk om deze mooie dieren te zien en te beseffen dat ze nog steeds hun weg weten te vinden hier in het buitengebied.

Nu kan ik ook niet ontkennen dat we er heel veel aan doen om de natuur een handje te helpen. Gewoon, omdat we vinden dat ook in het wild levende dieren erbij horen en recht hebben op een stekje. En daar ontbreekt het steeds meer aan. Niet alleen in het verstedelijkte gebied, maar ook op het platteland, waar heel veel vlakke weilanden te vinden zijn zonder schuilplekken, zoals struikjes en hoog gras.

Een groene corridor

Dieren zoals de egel moeten zich van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen om voedsel te zoeken en om zich te kunnen verspreiden om de soort in stand te houden. Dat lukt ze niet als er te weinig schuilplaatsen zijn, want dan zijn ze kwetsbaar. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden en kunnen zichzelf beschermen door zich op te rollen. Hun echte vijand is het verkeer.

We hebben veel struiken geplant, zoals hazelaars, Gelderse roos, liguster, laurier, meidoorn en beukhaag. Op meerdere plekken staan takkenwallen gemaakt van snoeiafval en de gezellige herfstbladeren mogen hier overal blijven liggen.

Ja echt, egels lopen…

Kort na mijn ontmoeting met de dikke vrolijke egel reed ik door een woonwijk een paar kilometer verderop. Daar lagen twee doodgereden egels zo’n vijftig meter van elkaar vandaan. Allebei duidelijk te zien op de weg, maar niemand had de moeite genomen om ze aan de kant te leggen. De ene egel was al platgereden en de andere heb ik maar aan de zijkant van de weg bij een struik gelegd. Daar word je dan toch een beetje treurig van.

Egels gaan ’s nachts op pad en leggen soms een flinke afstand af. Je kunt niet van een egel verwachten dat hij eerst naar links en dan naar rechts kijkt en netjes wacht met oversteken tot het verkeer voorbij is.

Leuke beestjes

Egels zijn leuke beestjes en ze hebben onze hulp een beetje nodig. Daarom wilde ik met deze blog de egel in het zonnetje zetten. Ze zijn niet aaibaar, maar ze hebben een leuk voorkomen. Pientere oogjes en schattige pootjes met heuse voetzooltjes.

Mocht je van plan zijn om iets met je tuin te doen, misschien wil je dan kiezen voor mooie struikjes in plaats van stenen. Helpt dit niet voor de egel, dan krijg je er vast wat extra vogels mee in de tuin, ook gezellig toch?

10 egelweetjes & tips:

  1. Egels houden meer van kevers dan van pissebedden.
  2. De egel is een beschermde diersoort.
  3. Zijn Latijnse naam is Erinaceus europaeus.
  4. In winterslaap heeft de egel een lichaamstemperatuur van slechts vijf graden.
  5. Een egel heeft wel 7000 stekels op zijn lichaam.
  6. Hij weegt maximaal 1500 gram.
  7. Als je een egel overdag ziet lopen, dan is er vaak wat mis met hem: check de checklist.
  8. Een gewonde egel breng je naar de egelopvang.
  9. Wil je een egelhuisje kopen, kijk dan eerst welke geschikt zijn. Veel egelhuisjes zijn ongeschikt.
  10. Wil je een egel bijvoeren? Kies dan voor droge kattenbrokjes en een bakje water. Melk is heel slecht voor een egel.

Meer informatie over de egel vind je op de site van de Nederlandse Egelbescherming.

Heb je nog meer tips om egels in je tuin te krijgen? Laat het hieronder even weten!