Wilgentakken voor je knaagdier! #49

Wat is de overeenkomst tussen knaagdieren en wilgen?

Knaagdieren houden van….knagen. Hun tanden en kiezen groeien gewoon door. De tanden gemiddeld 2 millimeter per week en de kiezen soms wel 4 millimeter! Dus als je konijnen, hamsters, cavia’s of chinchilla’s weinig te knagen hebben, dan is de kans zeer groot dat ze ernstige problemen aan hun gebit krijgen. Wees er alert op, want het dier krijgt daardoor heel veel pijn en kan zelfs overlijden door ontstekingen die daardoor ontstaan! Ruwvoer is daarom ontzettend belangrijk, vooral hooi van goede kwaliteit.

Net als knaagdiertanden groeien wilgenbomen ook snel door. Dat betekent dat wilgen regelmatig een snoeibeurtje mogen hebben. Meestal worden ze iedere 3 tot 5 jaar gesnoeid. Wacht je langer, dan worden de bomen erg hoog en de takken zwaar met meer kans op vallende takken.

Het beste snoeimoment

De andere kant van het verhaal is dat er ook dieren in de bomen schuilen of daar hun broedplek hebben. Als je een aantal wilgen hebt staan, is daarom het beter voor de natuur om te wisselen met snoeien. Het beste is het om dit in de winter of vroeg in het voorjaar te doen, om te voorkomen dat je een bewoond nest verstoort. Bovendien is het makkelijker snoeien als het blad eraf is.

Hoe snoei je wilgen?

De wilgen worden geknot tot op de kroon. Met een handzaag kom je een heel eind, maar als de takken na een aantal jaren erg dik zijn geworden, is het gebruik van een kettingzaag misschien een uitkomst. De takken kun je goed gebruiken voor een takkenwal. Van de dunne wilgentenen kun je ook mooie rieten manden maken. Maar dit vraagt wel wat oefening. Versnipperen is ook een nuttige optie, want ook dan komt het groen weer terug in de natuur. Later in het voorjaar beginnen de takken vanaf de kroon weer uit te lopen en begint het hele proces opnieuw.

Wilgentakken voor je knaagdier!

Wil je echt een goede daad verrichten? Geef de wilgentakken dan aan je knaagdier! Zaag van de dikkere takken alle zijtakjes af en zag deze in delen afhankelijk van de grootte van het dierenverblijf. De middelgrote takken kun je in kleinere delen knippen met een takkenschaar of een kleinere snoeischaar. Bewaar een deel van de takken op een koele en droge plaats buiten, zodat je een nieuw voorraadje klaar hebt liggen. Want de ervaring leert, dat de takken snel kaal zijn gevreten door je blije knagers!

Voor een paar ieniemienie dunne korte wilgentakjes betaal je in de winkel al gauw 4 euro! Misschien heb je kennissen met knaagdieren, die de takken graag willen hebben voor hun dieren. De konijnen, hamsters, cavia’s, chinchilla’s of andere knaagdieren zullen er superblij mee zijn. Ze rennen enthousiast op de takken af en beginnen gelijk te knagen, zoals ze in de wilde natuur ook zouden doen!

Even checken + extra tip:

Hoewel veel dieren de wilgentakken mogen hebben, is het belangrijk altijd even te checken welke knaagdiersoort wilgentakken mag hebben. Ook paarden en papegaaien kun je trouwens blij maken met wilgentakken. Paarden eten de takken graag mét blaadjes en voor papegaaien kun je er avontuurlijke zitstokken van maken!

Nog één tip: kijk eens in bij knaagdierspecialist Rodent Supplies Whoopie voor heerlijke kruiden, hooisoorten en megaveel dierenspeelgoed! (webshop en fysieke winkel in Gameren). Echt een walhalla voor knaagdieren!