Dag zomer, hoi herfst! #47

De zomer is voorbij en de herfst komt eraan! Het was geen overmatig hete of droge zomer. Misschien vond je dat jammer, maar het was in ieder geval goed voor de natuur!

Van rups tot vlinder

Nog even over de vlinders. Het vlinderseizoen is nog niet voorbij. Als de zon schijnt, zitten er soms wel 15 vlinders tegelijk in het vlinderperk. Maar moet je nou toch zien! Onze koolplanten zijn allemaal veranderd in een vergiet! Ze zitten vol met gaatjes die rupsen en andere beestjes hebben gemaakt. Blijkbaar smaken ze nogal goed. We hadden ons juist zo verheugd op een lekker gerecht met cavolo nero. Maar no hard feelings, wij kunnen gewoon naar de winkel en rupsen niet.

Welke vlinder is dit?

Pas zagen we een onbekende rups in het gras. Deze is echt mooi! Hij ziet er chic uit met die zwarte kleur en witte stippen. Met de handige app Obsidentify kun je snel ontdekken welke soort het is. We hebben even moeten spieken…

Weet jij uit je hoofd welke vlinder dit gaat worden?

Lekkere oogstjes

We hebben een heleboel hazelnoten geoogst … wel een heel potje vol, haha. De handperen worden langzaam maar zeker rijp. En we maakten een heerlijke appeltaart van onze eigen goudreinetten en braeburn. Op de valreep nog een paar frambozen en bramen geplukt. Toch leuk al die kleine oogstjes.

In een mum van tijd opgegeten

Leenderthoeve biologische pruimenjam

En verder hebben we flink wat pruimenjam gemaakt. We kregen hele enthousiaste reacties op onze jam:

“Hij is overheerlijk!”

“Het smaakt heeerlijk!!!”

“Hoe kan ik aan die pruimenjam komen?”

“Het is heerlijke, eerlijke jam. Een aanrader!”

Kruidentuintje

Hieronder nog wat foto’s van het kruidentuintje. Tot zover de berichten. Ik sluit af met een heerlijk kopje eigen muntthee!