Eigen oogst: wat doe je ermee? #19

Eigen oogst is goud waard. Het leuke aan eigen fruitbomen of een moestuin is natuurlijk de opbrengst ervan. En niet alleen dat. Ook het groeiproces blijft boeiend. Ieder jaar is anders. Meer, groter of juist slechter en aangetast door insecten of schimmels…. Gelukkig mogen we dit jaar niet klagen!

Braeburn

Fruitige voldoening Het werk dat je ervoor moet verrichten vraagt soms wel even tijd: spitten, water geven, verpotten, snoeien. Maar toch, je bent ermee bezig en dat op zich geeft al veel voldoening. En anders is het misschien beter dat je er niet aan begint. De pluk is uiteraard het leukst, tijd om te oogsten! Natuurlijk hebben we het hier over kleine hoeveelheden. Alles is hier dus letterlijk goed te behappen. Zo blijft het ook leuk naast alle andere drukke werkzaamheden die dagelijks voorbij komen.

Wat staat er zoal bij ons? Verschillende soorten appels, peren, pruimen, amandelen, aardbeien, courgettes, blauwe bessen, druiven, vijgen, kruisbessen, citroen, vlierbessen, hazelnoten. De kersentijd is al geweest en de pruimentijd is bijna voorbij. Maar de rest komt deze weken nog aan de beurt!

Appeltaart De appeltijd is nu zo’n beetje begonnen. Van mijn achterbuurvrouw die een stukje verderop woont kreeg ik een kistje met goudreinetten. Dank je wel, buurvrouw! We hebben er al twee heerlijke appeltaarten mee gemaakt. De overgebleven appels staan in de koele kelder. Zo blijven ze nog wel even goed.

Nieuwkomers Nog niet alle planten of bomen zijn zo ver dat ze vruchten leveren. Maar….onze blauwe bessenplant, die vooralsnog in de pot zit, heeft dit jaar al gelijk vijf bessen opgeleverd. Ja, je leest het goed wel vijf :-), Wie het kleine niet eert, zeg ik dan maar. Deze vijf bessen ga ik natuurlijk wel heel bewust plukken en even kijken hoe ik ze ga verwerken, haha. Dat wordt dus gewoon hap slik weg. Met de pluk welgeteld enkele seconden bezig geweest. En hier zijn ze dan: de vijf winnaars van dit seizoen…

Pruimenjam maken We hebben één pruimenboom. Hij staat er al een jaar of acht. En meestal doet hij het erg goed. Vorig jaar viel het tegen. Er zaten weinig pruimen aan en het vruchtvlees had hier en daar wat bruine plekjes. Dus dat nodigde niet uit tot eten. Maar dit jaar was de boom weer ruimschoots gevuld met smakelijke pruimen! Een paar kilo kwam er zeker vanaf.

En ja, wat moet je er dan mee? Deels zelf opeten en deels weggeven. Zo kreeg ik van een andere buurvrouw een bakje perziken en zij kreeg weer een bakje pruimen van ons. Maar er bleef nog genoeg over, dus ik vond het tijd om maar eens pruimenjam te gaan maken. De eerste serie was enkel met pruimen en aan de tweede serie heb ik wat biologische citroen toegevoegd. Ook heel lekker in de yoghurt trouwens! De jam blijft natuurlijk wel een tijdje goed en zo kun je er ook na de oogst nog een tijdje van genieten. Nog een kleine tip: laat wat pruimen hangen, dan komen er aan het eind van het bloeiseizoen heel veel vlinders op de rottende vruchten af!

Amandelboom Tot slot de amandelboom. Deze boom geeft zogeheten steenvruchten waarin de amandel groeit. De boom doet het vooral goed in het mediterrane klimaat. Naast voldoende zonlicht moet de boom ook genoeg water kunnen opnemen. De bomen kunnen wel tien meter hoog worden. Let er goed op dat je de eetbare variant gebruikt! Onze amandelboom staat er al een jaar of zeven. En ieder jaar geeft hij meer amandelen. Ik denk dat de vele zonuren van de afgelopen zomers de vruchtvorming ook hebben bevorderd.

Zodra de schillen van de amandelen opengaan, zijn ze rijp. Je kunt ze dan makkelijk plukken. Tegenwoordig zitten ze al zo hoog dat ik gewoon even aan elke tak schud. Dan is het gewoon van de grond rapen. Vervolgens haal je de amandelen net als bij kastanjes uit de schil. Daarna goed laten drogen. Uiteindelijk moet je ze kraken en wat er dan in zit, is eigenlijk het zaad van de amandel, Amandel wordt veel gebruikt in de zoete keuken: amandelschaafsel, amandelspijs, marsepein, noga. Leuk om te vermelden is dat een andere buurvrouw koekjes heeft gemaakt van onze amandelen. Ze heeft de amandelen tot meel vermalen en keerde terug met heerlijke koekjes!

Delen met je buren Leuk toch, om met je buren te ruilen: kersen, appels, walnoten, pruimen, jam, appeltaart, koekjes enzovoort. Milieuvriendelijk, lokaal en bovendien sociaal! Fijne Burendag!