Bomendokter, snoeien, kappen en hakken! #20

Bij een boerderij horen oude bomen. Je ziet vaak van die mooie leilindes aan de voorzijde van de boerderij staan. Ze bieden schaduw en zijn vaak een plaatje voor de tuin. Hier op de Leenderthoeve staan onder andere verschillende fruitbomen. En de oudste is een perenboom. Hij is toch zeker een jaar of 30 of misschien nog ouder. Deze boom gaf altijd heel veel stoofpeertjes. Het was mooi om te zien hoe de bloesem zich ontwikkelde tot kleine peertjes. Die vielen dan in een kring rondom de stam en de vogels en insecten waren er blij mee. In deze oude perenboom hangt ook de steenuilennestkast en het is dus extra belangrijk dat de boom het goed blijft doen.

Helaas, sinds de droge periode van vorig jaar gaat het niet zo goed met deze perenboom. Dus we waren op zoek naar een remedie.

perenboom
Nog voor het einde van de zomer vielen de bladeren er al af!

Boom in nood Er komen geen peren meer aan, er is weinig bladgroei en al in juli laat de boom zijn bladeren vallen. Help! Inmiddels heb ik wel wat geleerd over fruitbomen snoeien. Niet dat ik een expert ben, totaal niet, maar een beetje snoeien lukt wel. Maar het is toch anders dan wanneer iemand die ervoor heeft geleerd en er veel ervaring mee heeft. Via een buurvrouw kwam ik aan het adres van een boomverzorger uit de buurt. Hij kwam kijken en boorde een aantal gaten in de grond rondom de boom om te kijken hoe de bodem en de wortels eruit zagen. De conclusie was hoopvol: deze oude boom heeft nog steeds de wil om te groeien, alleen gebrek aan voeding maakt dat moeilijk.

De aanpak Pas geleden ging hij aan de slag. Eerst ging het gras rondom de boom eruit. Daarna bracht hij in de grond zogeheten voedingspijlers aan. De bodem kreeg dus eigenlijk een ondergrondse injectie met speciale boomvoeding. Ook bovenop de grond werden nog speciale korrels gestrooid. De boom werd flink gesnoeid. De kleine takken die nauwelijks nog blad gaven, werden verwijderd en de grote takken werden ingekort. Dat was even schrikken, zo’n kale boom. Het geheel werd afgemaakt met een mooi perk van laagblijvende vlinderstruiken. Hieronder een impressie van de boomverzorging.

Voor en na Natuurlijk voor het complete beeld nog even een voor- en na-foto! Dat is even schrikken en nu maar afwachten wat er gebeurt! Hopelijk gaat deze mooie oude perenboom het weer beter doen. Zeker voor de steenuilenfamilie die hier haar huisje heeft!

Boomverzorging is een speciale tak van sport en sommige hoveniers hebben zich hierin gespecialiseerd. Elke boom heeft een andere aanpak nodig. Heb jij ook een oude speciale boom die een steuntje in de stam…uh rug kan gebruiken? Laat het even weten, dan geef ik je het telefoonnummer van de boomverzorger door!

Dode wilg Ik kan al die bomen om me heen echt waarderen. De verschillende soorten, de vruchten, de herfstbladeren. Beschutting en privacy voor de mens. En een belangrijke plek voor de vogels en insecten. Soms moet er wel eens eentje het veld ruimen of moeten er ingrepen aan de boom worden verricht om zwakke takken te verwijderen. Dit keer was het de beurt aan een dode wilg. Hoe droog de boom van binnen was kun je wel zien aan de foto’s. Wel mooi die houtblokken, vinden jullie ook niet? We gaan deze boom vervangen door een nieuwe!

Zwiepende takken Ten slotte een van onze mooie hoge essenbomen. Het kan bij ons op het perceel erg hard waaien, omdat we aan open weiland grenzen. Ook daarom hebben we ook extra bomen en struiken aangeplant, want die doen ook goed dienst als windvangers. Bij de laatste zomerstorm waren er wat grote takken afgewaaid. Stormrisico’s zijn er altijd, maar om dit risico te beperken vonden we dat deze es wel een snoeibeurt had verdiend. Nu gaat het hier dus een boom van een meter of 25. Geen miniboompje dus.

Klimmende houthakker Ook daarvoor komt er bij ons een specialist. Ik doe hem dit niet na. Hij haalt de takken één voor één weg en klimt hiervoor hoog in de boom! Ik vind dat altijd weer heel bijzonder om te zien en heel erg knap. Met behulp van touwen worden de takken voorzichtig naar beneden gehaald. Daarna was het onze beurt: het opruimen van het snoeiafval. De grote takken hebben we op de houtwal gelegd en de kleinere laten we composteren.

Zo. De bomenpopulatie heeft weer een update gehad. Een nieuwe impuls voor de perenboom, een nieuwe wilg aanplanten en volgende zomer staat deze es er weer mooi vol bij! Heb jij ook een mooi of interessant verhaal over de bomen uit je tuin? Leuk als je het even vertelt in de Reacties!