Paddenstoelen #21

Herfstmaand We zitten inmiddels al weer een maand in het herfstseizoen. Er zaten warme dagen bij, waarbij je het gevoel had dat het nog hartje zomer was. Maar inmiddels is het regenachtig en de bladeren kleuren geel en rood. En ze dwarrelen hier en daar al op de grond. Nu het buiten vochtig is, komen er overal paddenstoelen tevoorschijn. Uit de grond en op bomen. Je vraagt je af waar zoveel verschillende soorten vandaan komen. De schimmeldraden zitten allemaal verborgen in de grond. Het is dus altijd een verrassing wat er naar boven komt. De bovengrondse paddenstoelen produceren sporen waardoor de paddenstoel zich kan verspreiden.

Paddenstoelensoorten Ze zeggen wel eens dat zaken als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat kun je op dit moment wel letterlijk nemen. Van heksenkring tot reuzenpaddenstoel: je ziet ze allemaal verschijnen. Nu heb ik natuurlijk gekeken of ik de soorten uit de tuin kon determineren, zoals dat met een mooi woord heet. Maar al zoekende zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik vind ze gewoon mooi om te zien. Laat het gerust even weten, als je de soortnamen weet!

Eetbaar of niet? Ik heb inmiddels begrepen dat de parasolzwam eetbaar is. Toch ik vind het persoonlijk iets te spannend om een wilde paddenstoel te eten en blijf er toch maar vanaf, haha! Bij het Universiteitsmuseum in Utrecht kregen we een tijdje geleden een setje mee om zelf champignons te kweken. Dat was superleuk om te doen en met succes. En ook een kastanjechampignon, shiitake of portobello ligt regelmatig op mijn bord!

Tip Woon je in de omgeving van Zaltbommel, dan kun je een mooie herfstwandeling maken in het park. Daar zie je hele bijzondere paddenstoelen tegen de bomen aangegroeid zitten! Maar de paddenstoelen hieronder komen uit eigen tuin!

Voetbalpaddenstoel Soms hebben we ook wel van die witte reuzenpaddenstoelen in de tuin. Bovisten zijn dat. Ze kunnen wel zo groot als een voetbal worden. Voor nu is het even afwachten wat het paddenstoelenseizoen ons nog brengt.

En zijn deze niet prachtig! Zulke fragiele en mooi uitgewerkte randen. Net een kraagje uit de Gouden Eeuw!

Tot slot nog twee intrigerende plaatjes. Niet zelf gemaakt, wel legaal verkregen.

vliegenzwam

inktzwam