Scary…rattenstaartlarve in je tuin!? #32

Regentonnen Zoals de meeste lezers weten, hebben wij regentonnen op het perceel geplaatst. Zeker met de droogte van de laatste jaren komt het opgevangen regenwater goed van pas in de tuin. Bijvoorbeeld voor de planten in je tuinkas. Of om je terrasplanten blij mee te maken. Het zachte regenwater schijnt zelfs beter voor de tuin te zijn dan leidingwater. Gewoon even de gieters in de regenton houden en ze zijn zo gevuld. Je hebt regentonnen in allerlei vormen en maten: mooie houten exemplaren die goed passen in een landelijke tuin. Oude wijnvaten bijvoorbeeld. Of superstrakke modellen die prachtig staan in een moderne tuin. In ieder geval het overwegen waard. Maar de regenton is niet de hoofdrolspeler in dit blog…

Vreemde wezens met staarten De regenton bij de hooiberg zit goed vol en ik wilde daar water uithalen. Gelijk ontdekte ik een paar krioelende kluitjes bovenin het water. Waren dat regenwormen? Zwemmen die dan? Het waren geen gewone vliegenmaden of muggenlarven. Ze hadden een lange staart, maar het waren overduidelijk ook geen kikkervisjes.

Google help? Even googelen dus, want ik wil wel weten wat er in mijn regenton huist. De combinatie regenton + larven liet verschillende resultaten zien. Het woord rattenstaartlarve kwam in beeld. Dat klonk niet fris, al is dat natuurlijk een vooroordeel. Waarbij ik terzijde opmerk dat het hebben van een vooroordeel niet per definitie slecht is, maar zelfs nuttig kan zijn, omdat het hoort bij het psychologisch systeem van innerlijke alertheid. Wat je met het vooroordeel doet is wél belangrijk. Het kan ontzenuwd worden door positieve ervaringen. En soms, dat moet ook gezegd worden, wordt een vooroordeel bewaarheid, waarmee het zijn nut ook bewezen heeft. Even filosoferen is altijd interessant (vind ik). Maar goed, we hadden het dus over die krioelende onbekende beestjes in onze regenton…

Rattenstaarten? Het enge woord rattenstaartlarve wordt op meerdere plaatsen op het web verklaard. De lange staarten zijn adembuizen. Deze larven komen in juni tevoorschijn en zijn als larve nuttig voedsel voor bijvoorbeeld jonge steenuilen. Omdat ze soms in grote getale tegelijk uitvliegen, worden ze ook bestreden, terwijl ze dus eigenlijk juist nuttig zijn. Ze zijn vooral te vinden in stilstaand water. De rattenstaartlarven zijn de larven van zweefvliegen, waaronder de blinde bij. Het zijn dus geen bijen, maar ze lijken er wel op.

Pollinators Zweefvliegen, zijn dat niet van die onsmakelijke vliegen die een hapje van je heerlijke broodje met Nutella nemen als ze de kans krijgen? Nee, zweefvliegen zijn pollinators. In gewoon Nederlands: bestuivers!! Insecten die van bloem naar bloem gaan en ervoor zorgen dat bloemen vruchten worden. Laten we die nu net heel hard nodig hebben in ons verschraalde land (nee, nu even geen politiek, maar puur landschapstechnisch)!

En de hoofdregel is: geen bestuiving, geen bloei. Dus wil je groenten en fruit blijven eten, dan heb je er ook belang bij dat de bestuiverspopulatie weer op peil komt! En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de natuur. Een insect op een bloem is vaak mooi om te zien en insecten vormen weer voedsel voor de vogels. Daar is het schattige koolmeesje in je tuin ook weer blij mee.

zweefvlieg aan het werk

Handje helpen Voor wie het interessant vindt, ga eens naar deze site: The Pollinators: https://www.thepollinators.org/over-ons waar mensen hard bezig zijn om de bestuivers een handje te helpen. En je kunt trouwens ook zelf meedoen. Kijk vooral ook naar lokale initiatieven die de natuur een handje helpen en de inwoners uitnodigen om mee te doen. Hier in de Bommelerwaard bijvoorbeeld: het Gelders Landschapsbeheer, de Capreton en de Natuurwacht Bommelerwaard.

smakelijke lavendelbloemen

Korte conclusie De rattenstaartlarve verandert uiteindelijk dus in een zweefvlieg, zoals een blinde blij ( deze is trouwens niet blind en ook geen bij). Ze zijn ongevaarlijk en buitengewoon nuttig. Gewoon laten zitten dus. Ze vliegen vanzelf uit en gaan de wijde wereld in om hun werk te doen! Tot de volgende blog!