Eigen groenten en kruiden kweken! #31

Ieder jaar zaai ik wel wat plantjes. Vaak begint het vanuit de woonkamer met een zaaibakje. Nee, niet zulke plantjes! Gewoon een onschuldig kruidje, een aardbeienplantje of een makkelijke groentesoort. Het is gewoon zo leuk om te doen!

broccoli

Moestuintjesactie Albert Heijn heeft -natuurlijk met commerciële motieven- goed werk verricht met de actie Mini moestuintjes. Veel mensen deden eraan mee en zijn sindsdien met groente kweken verder gegaan. Speciaal voor kinderen was het leuk en leerzaam om te doen. Wij hebben er ook veel plezier aan beleefd. Je kon met weinig ruimte veel groentesoorten uitproberen, Zelf groenten kweken past perfect in de huidige ontwikkeling van meer groen, meer lokaal en meer respect voor de natuur.

Binnen beginnen Eén hoek van de woonkamer stond inmiddels al vol met zaaibakken. Met daarin kruiden, zoals basilicum, peterselie, bieslook, tijm. En met kleine tomatenplantjes, broccoli, peper en paprika en nog meer. Ze staan hier natuurlijk niet echt in de weg. Maar op een gegeven moment groeien deze plantjes uit hun jasje… uh … potje.

Aandacht maakt alles groener Om het kweken een succes te laten zijn, moet je er natuurlijk wel iedere dag aandacht aan besteden. In de zon zetten, uit de zon zetten, water geven. De kleine blaadjes help je het beste door ze te bevochtigen met een plantenspuit, Je ziet alles groeien en dat maakt het ook zo leuk om te doen. Maar vergeet je je plantjes, dan kun je het wel vergeten, zeg maar.

Terrasje pakken Natuurlijk hebben we veel ruimte hier op de Leenderthoeve, maar een stukje grond voor een moestuin afgraven zie ik niet zo zitten. En het onderhouden van het hele perceel vraagt veel tijd. Gelukkig helpt mijn personal tuinman intensief mee. Vooral met het zware werk, zoals gras maaien, hagen snoeien, water geven, bomen knotten, zwembad bijhouden, onkruid wieden en terras in orde maken en niet te vergeten zorgen voor een perfecte terrasbediening…

Tuinkas Maar ik wilde zo graag een tuinkas. En yes, ik kreeg een tuinkas. Ook de montage kreeg ik cadeau. Dat wil zeggen, het werd voor mij gedaan. En dat was echt een cadeau te noemen, want de montage leverde twee mannen twee hele dagen werk op. De handleiding werd hun vijand; ze doorstonden de brandende zon en de stemming werd grimmiger. Maar uiteindelijk: daar stond ie dan! Dus de jonge plantjes mochten verhuizen van de woonkamer naar de kas.

Plantensauna Het verbaasde me toch hoe snel alles groeit in een tuinkas. Het slecht groeiende citroenboompje dat eerst altijd buiten stond, kreeg in korte tijd allemaal nieuwe blaadjes. Alles groeit zogezegd als kool. Maar let op: in de kas kan het ruim 40 graden worden! Inmiddels heb ik schaduwdoek opgehangen. En het raampje en de deur staan overdag open. Wel uitkijken dat de kippen er niet bij kunnen, want ze hadden de jonge broccoli die op de grond stond al te pakken!

Kweektafel In het begin was er nog genoeg plaats in de kas voor alle planten en kon ik alles ruim neerzetten. Fruitkistjes zijn dan erg handig. Maar kleintjes worden groot. Veel plantjes moesten verpot worden en ik had extra ruimte nodig. Mijn personal tuinman had er zin in en maakte een hele handige tafel voor in de kas! Mijn dank was wederom groot.

En zo loopt het kweekseizoen verder en verder. Voor nu staan de planten er uitstekend bij:

Zaaien verzorgen oogsten Het leuke is dat we tot nu toe alle kasplanten van water kunnen voorzien met het water uit de regentonnen. Wat aanvullende plantenvoeding zorgt voor een gezonde groeispurt. Verder spuiten we natuurlijk geen gif (wat een leuke woordcombinatie) en gebruiken we voor de groenten die onder de aarde groeien speciale biologische kweekgrond. Dat smaakt toch lekkerder!!

Personal space De kas is een gebiedje op zichzelf in de tuin. Een plek om je even terug te trekken en je nergens anders op te richten dan op dat kleine stukje natuur!

Kweek je ook zelf groenten en heb je tips? Laat het hieronder even weten!