Vijgen: lekker en veelzijdig #34

Wel eens vijgen gegeten?

Bij mijn oom en tante in Italië staat een enorme vijgenboom. Lang geleden proefde ik daar voor het eerst vijgen. Vers van de boom geplukt. Ik vond het even wennen, die zoete smaak en die kleine pitjes. Maar na een paar keer proeven kon ik ze wel waarderen. En nu vind ik ze gewoon lekker.

Je hebt groene en paarse, net als bij druiven. En heel veel verschillende rassen. Hier op de Leenderthoeve staan ook twee mini vijgenboompjes. Eén staat sinds kort in de volle grond en de ander staat te pronken als terrasplant. Maar ze kunnen snel uitgroeien als ze op de juiste plek staan.

Discreet met vijgenblad

We kennen het vijgenblad natuurlijk als opvallend ornament bij klassieke standbeelden. Ja precies, om de edele delen aan het zicht te onttrekken. Dit werd gedaan in een tijd dat naakte afbeeldingen niet langer gepast werden gevonden. Deze geschiedenis lijkt zich momenteel te herhalen.

Snel een vijgenblad op de David van Michelangelo “gemonteerd” volgens de huidige censuurtrend…

Nog een taalweetje over de vijg in het Italiaans. “Fico” betekent vijg. “Che fico!” is een uitroep die betekent “Wat cool!” of “Wat knap!” en ook “Wat een lekker ding!” (het heeft dan betrekking op een man, dus geen #metoo-tje!). Let er wel op dat je niet per ongeluk fica schrijft of zegt. Want hoewel dat woord ook wordt gebruikt om een hele aantrekkelijke vrouw te omschrijven, is het meestal een lelijk woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel.

Verzorging vijgenboom(pje)

Maar nu even geen kunstgeschiedenis of taalkunde meer. Biologie dan maar? De bladeren van de vijg zijn sterk en hebben een gladde huid. Plant een vijg het liefst op een plek waar hij veel warmte kan opvangen. Tegen een muur bijvoorbeeld. Of plaats hem als hij nog klein is in de tuinkas of zet hem in de winter gewoon in huis.

Plant hem niet in de natte grond, dat vindt hij niet fijn. Met een beetje koemest of kalk maak je de vijg wél blij. Heb je hem als terrasplant in de pot, voeg dan wat zand aan de grond toe voor de drainage. De vijg is ook redelijk vorstbestendig. Al met al is het geen moeilijke plant en creëer je er een mediterrane sfeer mee. Het is mooi om te zien hoe de vruchten beginnen te groeien. Hopelijk heb je er aan het eind van het seizoen heerlijke vruchten van!

Vijgenblad in de keuken

Een beetje speuren op internet leert dat ook de bladeren te gebruiken zijn bij de voedselbereiding. Wist je dat je er ook thee van kunt maken? Droog de bladeren zelf of koop de theebladeren in een kruidenwinkel. Ook kun je ze bij het koken gebruiken om je gerecht op smaak te brengen (bladeren niet opeten). Wikkel het gerecht in de vijgenbladeren en stoom het of leg het op de barbecue. Zo blijf je gerecht ook nog eens mals.

De vijg zelf: rauw of verwerkt?

Je kunt ze rauw eten of tot een gerecht verwerken. Wil je ze rauw eten? Ze zijn dan het lekkerst op kamertemperatuur. De grote vraag is vaak: hoe eet je ze? Eet je de schil nu wel of niet op en scheur je ze open of snij je ze door?

Zijn ze rijp, dat wil zeggen redelijk zacht, en is de schil nog intact? Dan kun je ze met schil op eten. Zijn ze zo goed als rijp, maar nog wel aan de stevige kant, dan zou ik enkel het vruchtvlees opeten en de schil niet. De snelle en simpelste manier is om de vrucht aan de onderkant open te scheuren en het binnenste op te eten. Een stuk aantrekkelijker om te zien, is het als je ze netjes in stukjes snijdt. Bewaar een vijg niet te lang, want dan worden ze overrijp.

Een vijg is ook nog eens heel gezond. Interessante info hierover vindt je op de site Voedingswaardetabel.

Veel mogelijkheden

Je kunt de vijgen bijvoorbeeld ook combineren met zachte kaas of olijfolie. En ze dan even in de oven doen. Natuurlijk raden we onze eigen I Molisani Extra Vergine Olijfolie hiervoor aan! Ook gedroogde vijgen zijn lekker. Op de site van het Voedingscentrum staat een leuk recept voor havermoutvijgenkoekjes. En wat te denken van heerlijke vijgenjam of vijgenbrood. Er zijn veel gerechten met vijgen op internet te vinden. Gewoon uitproberen en kijken hoe het smaakt!

Niet alleen lekker, maar ook mooi om te zien!