Voorjaar! Of toch niet? #25

Half januari, na dagen van regen en wind, is het eindelijk weer lekker zonnig. Vannacht was het vrij koud en dat kon je vanochtend ook wel zien toen er een lichte glanzende gloed over het veld lag. En ook deze middag merk je dat het nog koud is. Maar zodra je flink aan het werk gaat in de tuin, voelt het al snel beter!

Het is hoog tijd dat de fruitbomen gesnoeid worden. Alleen de appel- en perenbomen. De pruimen- en kersenbomen laat ik met rust. Apart om te zien hoe elke boom weer anders uitloopt. Sommige bomen blijven maar waterloten produceren, die sprieten die verticaal groeien. Je moet ze wel weghalen, want anders gaat het ten koste van de fruitproductie.

Het bijenpad is erg leeg nu alle bomen en planten in winterslaap zijn. Alhoewel…enkele planten blijven bloeien!

Maar er moeten wat meer groenblijvende struikjes bijkomen. Deze bieden schuilplaatsen aan de vogels. En we hopen dat de fazanten terugkomen.

Een beginnetje is gemaakt nu ik vandaag twee 2 skimmia’s en een helleborus ofwel winterroos heb geplant. Nu nog wat andere groenblijvende struikjes kiezen. Een beetje variatie is wel leuk. Wie heeft er goeie tips?

skimmia
helleborus

Plantaardige winterslaap Hoewel het lijkt of de planten en bomen weinig doen, zie je toch overal de knoppen al aan de takken verschijnen. En de bollen die ik in november heb geplant, steken hier en daar al boven de grond uit met hun blaadjes!

Scherpe bramentakken Tot slot heb ik nog een hele berg onwenselijk groen uit de grond getrokken, vooral braam met zijn scherpe doorns die overal uit de grond te voorschijn komt. Braam groeit ondergronds verder en verder en verspreidt zich dus onopvallend. Maar als de grond hem bevalt, komt hij in de loop van het jaar overal tevoorschijn! Wees dus gewaarschuwd. Wil je je braam in toom houden? Wacht dan niet, maar trek snel alle overtollige takjes uit de grond, al zijn ze nog maar klein.

Wat trouwens opviel, was dat een van onze drie amberbomen vol zit met vruchten. Misschien is deze boom van een ander geslacht dan de andere twee? In ieder geval een teken dat de boom het uitstekend doet!

Vruchten van de amberboom, hoe complex zien ze er eigenlijk uit!

Stoere elzenboom met een prachtige stam!

Vogelhapjes Maar hoewel de temperaturen relatief hoog zijn, blijft het fantastisch om te zien hoe snel de vogels er weer als de kippen bij zijn om een graantje mee te pikken!

“Aandacht maakt het alles mooier” zeggen ze dan. En zo is het wel. Ik ben benieuwd hoe de vogels het dit seizoen bij jullie doen! En leuk als je hier goede tips voor meer vogels in de tuin doorgeeft!