Maak een bijenpad! #4

Nu de bijen en vlinders het moeilijk hebben, wilden we graag iets doen. We hadden al gekozen voor een natuurlijke inrichting van het terrein. Onder andere door de aanleg van houtwalletjes, het aanplanten van hoogstam fruitbomen en het laten staan van de natuurlijke bermbeplanting. Maar het kan altijd beter! Aan de oostzijde van het perceel ligt een schuin oplopend talud met een windhaag van elzenbomen. Dit deel van het terrein was overwoekerd door bramenstruiken. Deze hebben we verwijderd en het pad opnieuw ingericht: het bijenpad.

In totaal hebben we 10 kuub houtsnippers over de tuin verspreid, waarvan het grootste deel op het bijenpad. Aan de slootzijde laten we de natuurlijke beplanting staan, Dit zijn bijvoorbeeld brandnetels, de zogeheten waardplanten voor de insecten. Voor de beplanting aan de bovenkant van het pad hebben we gekozen voor de bodembedekkers klimop (hedera) en maagdenpalm (vinca minor) en voor vlinderstruiken (buddleja davidii) ) en seringen (syringa vulgaris) . Er staan inmiddels ook twee kleine vijgenboompjes (ficus carica) en jonge esdoorns (acer). Ook zijn hier enkele vlierbessen (sambuca) te vinden.

Inmiddels is het pad af en zo nu en dan zien we een bij of hommel voorbij vliegen. Interessante informatie is te vinden op de site van de Vlinderstichting en op Nederland Zoemt.