Leuke vogel- en insectenhuisjes #3

Het gaat makkelijker als je woning al gebouwd is…

Vogelhuisjes Op het perceel hangen heel wat vogel- en insectenhuisjes en zelfs een vleermuizenkast. Een deel van de huisjes is bewoond. De volgende bewoners hebben zich inmiddels bekend gemaakt: een pimpelmezenfamilie, een steenuil op eieren, hommels in een vogelhuisje, een eksternest in de eikenboom, een kauwennest en een duivennest vlak naast elkaar onder het dak van de hooiberg en een zwaluwennest in de carport. Andere vogelsoorten die we hier veel zien, zijn spechten en merels. Af en toe komen er fazanten of scholeksters langs.

Specht Al twee jaar was een specht bezig om een gat te pikken in een roede van de hooiberg. Maar toen hij bijna klaar was, is het nestje ingepikt door twee spreeuwen, die er inmiddels definitief in zijn gaan wonen! Ze vliegen af en aan en leveren keer op keer voedsel af bij hun jongen! Maar ze moeten voorzichtig zijn, want er zijn meer kapers op de kust: de kauwen willen ook wel zulke lekkere hapjes en proberen de ingang van het nest te blokkeren!

Steenuilen Wij behoren tot de gelukkigen die een steenuilennestkast hebben gekregen van de Steenuilenvereniging Bommelerwaard. De nestkast is in de grote perenboom gemonteerd. Twee maal per jaar komen de uilenexperts de nestkast controleren. In het begin zat er een hommelnest in, maar sinds vorig jaar is de nestkast ook echt in gebruik genomen door steenuilen. Vorig jaar waren er vier jongen. Met een verrekijker konden we hen vanuit een van de slaapkamers vrij aardig bekijken . Ook dit jaar zit er weer een steenuil in deze nestkast te broeden. Dus hopelijk worden er dit seizoen opnieuw kleine steenuiltjes geboren. Als het zover is, leggen we een pellet met takken onder het nest, zodat de uiltjes zich kunnen verstoppen als ze uit het nest zouden vallen.


Leuk om te zien is hoe de eksters en de mezen op de potten met vogelpindakaas af komen!

Bijen en hommels Bij het maken van het bijenpad hebben we gelijk nieuwe vogelhuisjes en zelfs een hommelkorfje opgehangen in de elzenbomen. Wat is het verschil tussen een hommelkorf en een bijenkorf? Bij de hommelkorf zit de aanvliegopening aan de bovenkant en bij de bijenkorf aan de onderkant. Bovendien is de hommelkorf aan de onderkant dicht. Deze kun je het beste vullen met gras en stro. Uiteraard is de positie heel belangrijk. Het liefst uit de wind en op het zuidoosten gericht. Leuke items zijn te koop bij de Imkershop.

Een klein dierendorpje….