Kerstblog, veel leesplezier! #24

Wat zou er toch in die pakjes zitten? Nog even wachten tot kerstavond!

Kerstmis 2019: hopelijk heb je leuke dagen en is de tijd aangebroken voor een aantal rustmomenten in het hectische leven van de 21e eeuw!

Eindelijk dat boek of tijdschrift lezen, muziek luisteren, genieten van een mooie kerstfilm of de tijd nemen om het kerstdiner voor te bereiden en misschien wel naar de Nachtmis gaan.

 

Een oude woonboerderij vraagt altijd wel onderhoud of woningverbetering. Het is ontzettend fijn als je op vakmensen kunt rekenen…

Topschilder Adriaan Kolbach van Adriaan Kolbach Schilderwerken is bijna klaar met zijn werk: mooie hoogglansverf siert de kozijnen en de wanden zijn voorzien van een warmwitte gloed. De poeren van de gebinten hebben een lichtgrijze kleur gekregen. Dank je wel voor je professionele werk, Adriaan: je hebt de Leenderthoeve weer extra mooi gemaakt!

       

En er zijn meer personen die dit jaar weer een gewaardeerde bijdrage aan de Leenderthoeve hebben geleverd:

Harry Kolman en Gerard Bruijstens van de Steenuilenwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard. Dank jullie wel; de steenuilen zaten ook dit jaar weer in de nestkast! Ik heb jullie prachtige boek ‘Bommelerwaard Natuurlijk!’ met plezier gelezen.

 

Johan Nendels van Johan Nendels Tuinen die met zijn deskundigheid onze oude perenboom weer op weg heeft geholpen om te gaan bloeien.

perenboom

Arjan Vos van Bomenservice De Houthakker voor het onderhoud aan de bomen na de zomerstorm van dit jaar!

essenboom gesnoeid 

Dennis en Ad van VSK Installatieservice die altijd voor ons klaar staan en dit jaar supersnel onze nieuwe regentonnen installeerden.

regentonnen

En tot slot Rietdekker Arie Jan Vink die stormschade snel en vakkundig heeft hersteld!

 

 

Een kerstboodschap met een groen sausje....

De feestdagen komen er aan. Dit is een periode tijd om terug te kijken op het jaar dat bijna ten einde is. En om na te denken hoe dingen beter kunnen in het komend jaar. In je privéleven, je werk of in de wereld om ons heen. 

De wereld om ons heen Dat brengt mij bij de Bommelerwaard. Een  prachtig landelijk gebied tussen de Waal en de Maas. Een plek om te wonen, te werken en te recreëren. Steeds meer toeristen ontdekken de hier aanwezige mooie fiets- en wandelroutes, bed&breakfasts, kunst- en cultuurevenementen, jaarmarkten, winkels en eet- en drinkgelegenheden. Een andere wereld vergeleken bij de drukke stad. Het landelijke wonen, zoals wij dat hier al vele jaren mogen ervaren. Een ideale combinatie van mooi wonen en genieten van de natuur. 

Ruimte in de Bommelerwaard Hier kun je nog wonen met ruimte om je heen. Een plek waar nog natuurschoon is en waar we heel zuinig op zullen moeten zijn, willen we dit behouden. Iedereen kan wat goeds doen voor de kwetsbare dieren- en plantenwereld die zich hier bevindt. Maak je tuin aantrekkelijk voor egels, koolmezen en vlinders. Geef ze de ruimte en schuilplekken die ze nodig hebben. Een struik hier, een boom daar, bloemen de grond in en vogelhuisjes aan je muur of op een boom gemonteerd. En je hebt er natuurlijk zelf ook plezier van!

Variatie is nodig. Er leven hier veel diersoorten. Bij het water, zoals salamanders, kikkers, vissen, watervogels en libellen. Op de velden en tussen de bomen: reeën, eenden, zwanen, ganzen, vossen, buizerds, hazen en konijnen, spechten, ooievaars en vleermuizen. Bij boerderijen en boomgaarden: steenuilen, fazanten, zwaluwen, bijen, vlinders en reigers. 

Een andere blik op dieren Jammer genoeg worden er veel diersoorten in hun eigen leefgebied bestreden. Maar een gevarieerde natuur is nodig. Als er een soort verdwijnt, verdwijnt er daardoor ook weer een voedselbron van een andere soort. Misschien moeten we niet altijd willen denken in woorden als  “overlast” en “schade”, maar in “acceptatie van andere diersoorten” en “de voedselpyramide”.

Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen te melden. Zoals het inzaaien van bloemenpaden door boerenbedrijven, initiatieven voor het vergroenen van industriegebied en de natuurlijke eikenprocessierupsbestrijding door het ophangen van vogelhuisjes voor koolmezen die gek zijn op deze rupsen.

Een nieuw jaar is een nieuwe periode. Een ijkpunt van waaruit we weer vol mooie voornemens en hopelijk met frisse moed verder kunnen gaan om iets goeds te doen, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving. Hierbij legt iedereen zijn eigen accent op datgene wat hij of zij voor het nieuwe jaar graag zou willen creëren of beleven. Het is nu de tijd om er even bij stil te staan en je pad verder uit te stippelen! Want het nieuwe jaar komt eraan!

Dank jullie wel, beste lezers. Ik hoop komend jaar weer nieuwe blogs met jullie te delen en jullie waardevolle reacties te mogen ontvangen. Hele sfeervolle feestdagen gewenst en een prachtig Nieuwjaar waarin mooie dingen mogen gebeuren! 2020 biedt ongetwijfeld nieuwe kansen om onze wereld mooier te maken!!

Geniet van de feestdagen!

Een kaars die brandt om te vieren en te gedenken…