Diversiteit in de plantenwereld #13

Bloemen Als ik op het grindpad loop om wat eten voor de jonge eksters in het boomhutje klaar te zetten, zie ik overal gele bloemen in de steile berm staan. En zo nu en dan een bijtje of een hommel. Vlinders zie ik nog weinig, maar misschien komen die binnen enkele dagen nog langs fladderen. Zeker nu met het warme weer.

Verschillend Ik dacht eigenlijk dat het allemaal koolzaadbloemen waren. Maar toen ik beter keek, waren het allemaal verschillende soorten gele bloemen. Terwijl ze toch allemaal naast elkaar in dezelfde berm groeien. Hoe dat kan, vind ik eigenlijk wel apart. Alsof alle gele bloemetjes een geheime afspraak hebben om samen bij elkaar te komen in een community.

koolzaad
koolzaad

akkerkool
akkerkool
Dubbelkelk
klein kruiskruid
klein kruiskruid

Een klein stukje verderop staan ook nog andere gele bloemsoorten. Natuurlijk de paardenbloem en de boterbloem…

paardenbloem
paardenbloem
scherpe boterbloem
scherpe boterbloem

Maar ook het vijfvingerkruid. dat erg op de boterbloem lijkt.

vijfvingerhoedskruid
vijfvingerkruid

Jakobskruiskruid Hieronder het Jakobskruiskruid. Deze plant met zijn sierlijke bladeren is enorm gevaarlijk voor paarden. Vooral in gedroogde vorm, omdat de paarden het dan niet herkennen als gevaarlijk. Als je het in de paardenwei ziet staan, moet je het gelijk met wortel en al verwijderen en bij het restafval afvoeren.

En toen kwam ik plots een grote gele substantie op een boomstammetje in de konijnenren tegen…. Oproepje aan de lezers: wie kan mij vertellen om welke insecten het hier gaat? Ik zou graag willen weten of ik ze beter kan verwijderen.

En dit vond ik wel de leukste,,,,

En als toegift: deze bezoeker scharrelde ook in dezelfde berm!

lieveheersbeestje
een vriendelijke bezoeker

Oproepje aan de lezers: als de bloemen of insecten onjuist benoemd zijn, laat het even weten!