Kersentijd #12

Bijenbosje Zo’n zes jaar geleden kon je als inwoner van de Bommelerwaard meedoen met een interessant project van de Stichting Landschapbeheer Gelderland. Je kon je inschrijven om voor een klein bedragje een aantal planten op te halen, een zogeheten “bijenbosje”. Dit waren planten, zoals liguster en hibuscus, die bijen moesten aantrekken om deze belangrijke bloesembestuivers een steuntje in de rug te geven. Dat is dus al weer een tijdje geleden. Tegenwoordig is het bijentekort nog veel actueler en er wordt in de media veel aandacht besteed aan dit serieuze probleem. Veel mensen maken zich terecht zorgen en helpen de natuur een handje door hun tuin te ont-tegelen en te vergroenen.

Grow, you cherries, grow!

Hoogstamfruit Toen wij de planten ophaalden, bleek er nog een project te lopen, namelijk het hoogstamfruitproject. Landschapsbeheer Gelderland zet zich in om de oude hoogstamfruitboomsoorten te behouden vanwege hun nostalgische waarde voor het Gelderse landschap. Het onderhouden en aanplanten van deze oude fruitboomrassen is bovendien gunstig voor verschillende dieren, zoals steenuilen en natuurlijk de bijen.

Jammer genoeg hadden we ons niet ingeschreven voor dit project. Maar toen bleek dat andere mensen per ongeluk een dubbele bestelling hadden gedaan en wij mochten de overbleven 13 bomen inclusief boompaal voor een gering bedrag meenemen. We werden verrast met een combinatie van peren-, appel en kersenboompjes. Er zaten vier kersenbomen bij. Dat was onverwacht een flinke aanplantklus, maar we hadden het er wel voor over. Na het kweken van wat beginnende blaren op onze handen, stonden de bomen in de Bommelse kleigrond, stevig verankerd met boompaal….

de zoete Prunus a. Inspecteur Lohnis

Kersenbomen In het begin waren het nog vrij iele bomen. Ze waren allemaal een meter of drie hoog en moesten regelmatig water hebben. Nu we een aantal jaren verder zijn, hebben de fruitbomen al een aardige omvang gekregen. Vooral de kersenbomen hebben al een dikke stam en al na een jaar of twee kwamen de eerste kersen aan de boom. Ieder jaar is het weer afwachten hoe de bloesem zich ontwikkelt. Dit jaar doen twee van de vier bomen het goed als het gaat om de kersenproductie. De andere twee bloeien en groeien ook uitstekend, maar er zitten dit jaar nauwelijks kersen aan. En de steenuilen gebruiken de bomen inderdaad als schuilplek of tussenstop.

Om welke soorten gaat het? We hebben de zoete Prunus a. Inspecteur Lohnis, de Prunus a. Koningskers, de Prunus cer. Dubbele Meikers en de zure Prunus cer. Morel De Inspecteur Lohnis en de Koningskers zitten vol met kersen. En dus is het wachten op het juiste moment en de strijd tussen mens en vogel gaat beginnen! Wie is er in de buurt om de lekkerste kersen te pakken? Voor ons is het een spel. Al eten de vogels ze allemaal op, zolang de kersen maar gegeten worden, vinden wij het best. Maar goed, ik vind ze ook erg lekker en dus pak ik de ladder en vul mijn bakje… Ik vind ze prachtig, zelfs die met een hapje eruit!