Urgent: ga vlinders boosten! #45
Onze blog met tips voor je bijenhotel was een groot succes! Dank jullie wel voor alle leuke reacties!
Nu het hartje zomer is, schakelen we direct over naar de vlinders. De meeste mensen willen zich graag inspannen voor de vlinders die het tegenwoordig zo moeilijk hebben.
Hoe krijg je meer vlinders in je tuin? In deze blog: vlinderweetjes, vlindertips en een mini-tuinreportage.
Wel eens van gehoord van Lepidoptera?
Nu wel dus. Het is de Latijnse verzamelnaam voor vlinders. Vlinders behoren tot de gevleugelde insecten. In Nederland zijn er 2200 soorten bekend! Deze vrolijke fladderaars zijn prachtig om te zien!
Het probleem (dat opgelost moét worden)
Vlinders zijn nuttig als bloembestuivers. En ze dienen in rups-, pop- of vlindervorm als voedsel voor andere nuttige insecten en kleine dieren. Ze zijn dus een belangrijke schakel in de voedselpiramide. Maar hoe triest, ze hebben het heel moeilijk. Dat is niet fijn voor de vlinder. En ook niet voor de rest van de voedselketen.
Helaas verwijdert de mens planten en leefgebieden die de vlinders juist nodig hebben! Hun leefgebied komt in de knel door eentonige graslanden, bomenkap, bermen maaien en verstedelijking. Gooi er nog wat landbouwgif bij en je hebt een perfecte mix gecreëerd om de vlinder de das om te doen. 1 + 1 = 0. Dus in dit geval een dikke nul komma nul voor de mens!
Pleidooi voor de vlinders
Raar hè, dat er steeds meer insecten verdwijnen…duh! Daarom dus een pleidooi voor de vlinders! Als we samen meer en meer vlinderplanten plaatsen op de juiste plekken, dan komt het vast nog goed!
Vlindertelling
Heb je de afgelopen weken ook meegedaan aan de nationale vlindertelling? Via de speciale Vlinder mee-app kun je eenvoudig je vlindertelling doorgeven. De resultaten zijn al bekend. Dit jaar zijn er 10.000 tellingen gedaan. Er zijn 107.000 vlinders geteld! De meest voorkomende vlinder was de atalanta.
Vlinders die we hier in Gelderland het meeste zien, zijn de atalanta, de dagpauwoog, de distelvlinder en het koolwitje.
Af en toe zien we een oranjetipje, een kleine vos, een bont zandoogje of een sint-jakobsvlinder. Of een ligusterpijlstaart. En vorig jaar liet de beeldschone koninginnenpage zich hier zien! Ons fototoestel maakte toen wel overuren!
Kleine vos distelvlinder gehakkelde aurelia koolwitje
Plant waardplanten!
Weet je nog hoe het zit met de vlindercyclus? Eitje-rups-pop-vlinder.
Smaken verschillen en ook rupsen en vlinders hebben specifiek voedsel en nestelplekken nodig. Dit zijn waardplanten. De bekendste zijn de brandnetel en de vlinderstruik (buddleja). Juist die bekende vlinders eten er graag van.
Vlinders moeten hun eitjes op een veilige plek leggen waar de rupsen gelijk kunnen eten. Sommige vlinders leggen hun eitjes bijvoorbeeld graag op een brandnetel.
De uit het ei gekomen rups doet zich heerlijk tegoed aan het blad. Wie kent hem niet: Rupsje Nooit Genoeg. Is hij eenmaal volgevreten, dan is het tijd om zich te verpoppen.
Even geduld, dan levert hij zijn meesterwerk af: hij wordt een vlinder!
gezellig… van eitje tot rups een enorme rups (ligusterpijlstaart) en een grote ligusterpijlstaartpop
Goedgevulde bermen
Op de Leenderthoeve staan de bermen lekker hoog tot dik in de herfst. Er staan riet (lisdoddes), veel grassoorten, brandnetels en allerlei wilde bloemen, waaronder bijvoorbeeld een variatie van gele bloemen (zie blog 13)! Bij het eerste zonnestraaltje zie je daar veel insecten voorbij komen.
Zo is het gele koolzaad erg populair bij het koolwitje. En soms zie je hoe ze een bloemetje induiken voor hun dagelijkse snack.
Op het bijenpad en langs de houtwal staan seringen, vlinderstruiken, klimop (waardplant voor blauwkopje) en braam (waardplant voor nachtvlinders).
Ons succesje…
Twee jaar geleden hebben we een vlinderperk rond de oude perenboom aangelegd. Dat begon zo:
Helaas haalde de perenboom het niet, maar dapper gingen we verder met het vlinderperk. Af en toe een nieuw struikje erbij planten en afwachten hoe het zich ontwikkelde:
En nu, twee seizoenen verder, hebben we dit! Wowwww!! De hoogte- en kleurverschillen zorgen voor een leuke afwisseling.
Je ziet het, het kan snel gaan met die vlinderstruiken en elke bloem is voedsel voor de vlinders!
Geen tijd te verliezen!
🦋 2021 lijkt een goed vlinderjaar te zijn door de betere temperaturen. Er is daardoor meer voedsel voor de rupsen. Maar de vlinderstichting waarschuwt dat er de afgelopen 10 nog maar verontrustend weinig vlinders zijn.
🦋Daarom doen we met dit blog een dringend beroep op iedereen om voldoende voedsel aan te planten voor rupsen én vlinders! Laat dat brandneteltje dus maar staan, zaai bloemen, plant een vlinderstruik en hang een vlinderkastje op! Dank je wel namens de vlinders!
Goed bloeiende vlinderstruiken krijg je zo:
🦋 1. plantperiode: voorjaar of najaar
🦋 2. locatie: niet op een droge plek, want dan wortelt hij niet goed
🦋 3. locatie: kijk goed hoe hoog en breed de plant kan worden
🦋 4. grond: heb je kleigrond, verbeter deze dan met wat zand of humus
🦋 5. aanplanten: plantgat ruim uitsteken
🦋 6. aanplanten: wortels goed natmaken
🦋 7. aanplanten: gooi voedselrijke grond om de plant heen
🦋 8. verzorging: regelmatig water geven aan de jonge plant
🦋 9. verzorging: 2 x per jaar een handje kalk toevoegen, want het is een kalkminnende plant
🦋 10. verzorging: 2 x per jaar een handje koemest toevoegen
🦋 11. verzorging: dode bloemen er uitknippen
🦋 12. verzorging: extra water geven bij droogte
🦋 13. snoeien: in maart tot 30 cm hoogte terugsnoeien
Het lijkt misschien een open deur, maar zo heb je de grootste kans op succes! En heb je al vlinderstruiken in je tuin, super! Geniet van de vlinders!