Najaarsklus: bomen planten #22
Daar liggen ze dan. Op het veld. Twee nieuwe bomen om aan te planten. Vandaag is het mooi weer en de grond is nog goed vochtig van alle regen. Dus het kan nu gebeuren. En het gaat ook gebeuren. Want anders drogen de wortels uit. En bovendien wordt het binnenkort weer wat kouder.
Free style Op het perceel staan aardig wat bomen: jong en oud, groot en klein. Onze tuin heeft iets van een park. De bomen staan overal in de tuin. En het is niet zo dat je er een perfect symmetrisch plaatje van kunt maken. Vrije stijl, zeg maar. Juist deze vrije inrichting hoort bij de landelijke sfeer. vind ik. In het bos groeien de bomen ook zoals hun zaden zijn terechtgekomen en daar waar er plaats is. Een beetje wild en vooral gevarieerd dus.
Boom vervangen Laatst hebben we een dode wilg laten verwijderen. En het is natuurlijk mooi als er een nieuwe voor in de plaats komt. De keuze viel op een knotwilg (salix) van een paar jaar oud. De stamomtrek is 14-16 cm, dus al een redelijk boompje. Natuurlijk ienieminie vergeleken bij de enorme wilgen die hier al staan. Maar ook deze reuzen zijn klein begonnen. De wilg komt achter de paardenbak tussen een viertal grote wilgen. Er was nog een open ruimte die nu mooi opgevuld wordt. Natuurlijk gaat dat niet in een zomer en ook niet in twee zomers, maar dat is niet erg.
Plattelandsboom Voor een wilgenboom is het heel fijn als hij vlakbij een sloot wordt geplant. Ze kunnen behoorlijk snel groeien. Je kunt ook zelf een wilg kweken door een grote tak in de grond te plaatsen die dan, als het goed is, wortel zal schieten. Maar voor nu hadden we een wat groter formaat nodig. De wilg is echt een plattelandsboom. Konijnen en paarden zijn trouwens gek op de wilgentakken en vooral op de blaadjes. Het was even graven in de schuine berm. Maar dat was (gelukkig) niet mijn taak. Mijn werkzaamheden bestonden uit het ter plaatse brengen van de materialen, water geven, het vasthouden van de boomstam, het storten van de aanplantgrond en het vastzetten van de boombanden.
Vacature In de tuin was ook nog een positie vacant voor een andere boom. Na wat kandidaten te hebben bekeken werd gekozen voor een walnotenboom (juglans regia). Deze is vijf meter hoog. Een notenboom stond al een tijdje op het verlanglijstje. Net als de wilg zie je deze boomsoort vaak bij boerderijen, dus hij paste goed in het plaatje. De walnoot hoeft eigenlijk nauwelijks gesnoeid te worden. De takken lopen breed uit, dus ook een mooie boom qua vorm. Na een paar jaar gaat de boom walnoten produceren.
Walnoten Bij onze buren staat een enorme superdeluxe walnotenboom. Ieder jaar produceert hij heel veel walnoten en ik heb al heel wat walnoten van mijn aardige buurvrouw gekregen. Soms hoor je ze kraken onder de autobanden. Kijk vooral uit met de schil, want die geeft zwart spul af dat lastig te verwijderen is. Vroeger werd trouwens van deze walnotenbolsters een bruinige inkt gemaakt. Walnoten zijn zeer gezond! Lekker in de salade met wat brie erbij. Naast anti-oxidanten bevatten de walnoten ook nog eens de mineralen kalium, ijzer, zink, magnesium en fosfor.
Locatie Waar de notenboom moest komen te staan, daar had ik eigenlijk nog niet goed over nagedacht. Er is altijd wel een plek voor. Dacht ik. Maar al zoekende kwam ik er niet goed uit. Langs de slootkant vond ik niet zo’n goed idee, want het is zonde als een deel van de walnoten in de sloot zou terechtkomen. Na enig wikken en wegen waren we eruit. Op een plek waar we eigenlijk niet aan hadden gedacht. Namelijk midden op het veld in een rechte lijn met een paar andere grote bomen, waarvan er nog een midden in het veld staat, namelijk een es. Deze prachtige es stond er al voordat wij hier kwamen wonen. Je ziet er vaak steenuilen of spechten in zitten.
Dus daar staat hij nu, de walnotenboom. Ik heb gelezen dat hij van kalkhoudende grond houdt. Even in de gaten houden dus. Met dank aan mijn persoonlijke tuinman voor het belangrijke graafwerk! Ik kijk nu al uit naar een grote oogst!