Hitte, droogte & buxusmot (deel je tips!) #17
Hitteprotocol Het was de afgelopen weken nogal heet. Nogal, want het Nederlandse record van 1944 werd na 75 jaar 3 dagen lang ingehaald. Op 23 augustus 1944 was het 38,6 graden, maar afgelopen 25 juli klom de temperatuur zelfs op naar 40,7 graden! Deze extreem hoge temperatuur was zo’n uitschieter, daar helpt geen ventilator tegen. Bovendien was er nauwelijks wind.
Het was vooral niet fijn voor de dieren. De kippen ademden met hun snavels open. Sommigen presteerden het zelfs om nu nog in de felle zon te zonnen. Voor wie geen kippen heeft: ze liggen dan met hun vleugels uitgespreid, het liefst nog in een zanderige kuil (die ze zelf in het gazon hebben gemaakt, stout!) Dus ik heb ze maar snel een zetje richting de struiken gegeven, waar het toch weer wat beter vertoeven was.
De konijnen probeerden de hitte weg te puffen. De buitentemperatuur werd gevaarlijk voor ze. Ze hebben een supergroot en mooi konijnenverblijf van een meter of 8 lang. En betontegels op de grond, wat een extra voordeel is tijdens warme dagen. Maar nu was het buiten echt ongezond en zelfs gevaarlijk voor ze. We hebben in de carport nog een los hok staan, Dat hebben we in de woonkamer gezet. Konijnen overgeheveld en zachtjes de ventilator op het hok gericht. Dat scheelde toch zo’n 8 graden vergeleken met buiten. 40 graden of 32 graden maakt voor een konijn een groot verschil. En zo moesten ze de hitte uitzitten, met goed gevolg.
Het zwembad is voor de verhitte mens wel ideaal. Normaal is het even wennen als je erin stapt, maar nu was het water rond de 30 graden, heerlijk tropisch zwemwater! Gelukkig was deze hitte na een paar dagen weer voorbij!
Droogte Met de hitte kwam ook weer de droogte. Volgens mij was Nederland de droogte van vorig jaar nog niet te boven. En helaas zijn er nog geen regenmachines te koop… Maar wel nieuwe regentonnen! Deze waren nu snel leeg…
Buxusrupsen Sinds een paar jaar wordt onze regio geplaagd door buxusmotten en inmiddels is die plaag al helemaal doorgetrokken naar Noord-Nederland. Ondanks dat er af en toe wat buxusmotten te zien waren, ging het de afgelopen maanden goed met de buxussen. Je zag ook veel koolmezen in de perken, dus we wilden geen gif spuiten. Bij ons gaat het om enkele tientallen meters buxus. Ik denk zelfs wel 100 meter lengte in totaal. Deze staan al heel wat jaartjes, dus die gooi je er niet zomaar even uit. Dat zou erg zonde zijn. Buxussen zijn erg sterk. Ze passen heel goed bij de landelijke tuin en blijven de hele winter groen. Af en toe een snoeibeurt en dan staan ze er weer strak bij. Maar de afgelopen twee weken hebben de rupsen de buxussen overmeesterd. Hoe snel dit kan gaan, zie je hieronder.
Dit is dus balen met zoveel meters buxussen! Kies je voor gif, dan schaadt het de vogels en insecten. Doe je niets, dan gaat je buxus kapot. En nu? Zou je er iets op kunnen spuiten wat de rupsen vies vinden? Heeft iemand ervaring met Xentari? Laat het hier even weten. Xentari is o.a. verkrijgbaar via Topbuxus. Het kan geen kwaad voor vogels en andere insecten. Dus we overwegen om dit middel in te zetten.
Hoe help jij de huisdieren met de hitte? Wat doe je met je buxussen? Laat het even weten in je reactie!