Blijft je bijenhotel leeg? Probeer deze tips! #44
Dat is leuk: er zwermen veel metselbijen rond onze bijenhotels! Die hotels hebben ze niet gereserveerd bij Booking.com of Trivago. Nee, ze hebben geen internet nodig, want ze zoeken gewoon zelf een geschikt stekje op.
Nou ja gewoon? Nee, niet gewoon. Het luistert namelijk best nauw. Dat wisten we eerst niet, maar na wat experimenteren is wel duidelijk wat de succesfactoren zijn om bezoekers te krijgen in je insectenhotel!
Kijk hier maar!
Leeg blijvende bijenhotels: hoe kan dat?
Al heel wat jaren zijn we hier druk bezig om de bijen te helpen. We hebben bijvoorbeeld een bijenpad aangelegd en we maaien de bermen zo min mogelijk zodat waardplanten lang blijven staan. Én we hebben op verschillende plekken insectenhotels opgehangen waar metselbijen hun eitjes in kunnen leggen. Kleine, grote, zeshoekige kastjes. Maar de vorm maakt de bijen natuurlijk helemaal niets uit! De kastjes hingen verspreid door de tuin. Zoveel mogelijk uit de wind en uit de regen.
Jammer genoeg bleven de meeste kastjes altijd leeg. Maar de bijen kwamen steeds wel naar één kastje om hun eitjes erin te metselen. Hoe kon dat nou?
Stijgende leercurve
En dus hebben we een aantal kastjes bij elkaar gezet op de plek waar het allemaal wél gebeurt: op de stenen muur van de hoeve. En ja hoor, in een mum van tijd komen de bijen erop af en worden alle kamertjes van het hotel dichtgemetseld! Gaaf!
We kunnen hier maar één ding concluderen: álle seinen moeten voor de bijen op groen staan, anders doen ze het gewoon niet!
Wist je trouwens dat metselbijen bekend staan om hun vriendelijke karakter? Wees dus ook vriendelijk naar deze leuke bijen en lees…
Onze tips…
Heb jij ook een insectenhotel, maar negeren de bijen jouw goedbedoelde red-de-bij-actie? Dat is jammer! Want je wilt natuurlijk graag iets voor de bijen doen. Laat het kastje niet langer nutteloos aan die boom hangen, maar zoek een andere plek voor je hotel! Dit is het juiste moment van het jaar!
Let dan op de volgende aandachtspunten. Hopelijk lukt bij jou nu ook!
- Hang de kast met de openingen naar het zuidoosten. Wat is het zuidoosten? Kijk waar de zon opkomt. Dat is het oosten. En kijk dan naar rechts. Dat is het zuiden. Ga een beetje tussen oost en zuid inzitten. Kom je er niet uit? Gebruik een handige kompasapp.
- Plaats de kast op ooghoogte of iets daarboven, dus circa 1,5 a 2 meter boven de grond.
- Plaats de kast uit de wind.
- Zet de kast niet in de richting waar meestal de regen vandaan komt.
- Zet de kast waar vooral lekkere ochtendzon kan komen, dan komt er ’s middags wat schaduw en wordt het niet te heet.
- Zorg ervoor dat de kast stevig tegen een vlakke achtergrond hangt of staat, zodat hij niet kan vallen of wiebelen.
- Tegen een stenen muur plaatsen is ook een pluspunt: de muur neemt de warmte op en geeft deze warmte ook langzaam weer af aan het houten insectenhotel. Daardoor koelt de kast ’s avonds minder snel af. Dus dat vermindert de temperatuurschommelingen.
- Bescherm het hotel tegen hongerige vogels die de bamboestokjes met hun snavels leeg pikken. In mei en juni zijn de vogels extra hongerig nu ze zelf jongen hebben. Een specht hakt het gaatje zo open. Beschermen kan op twee manieren: zet wat bloeiende planten voor het hotel of plaats er wat kippengaas tegenaan.
- Zet er ook flink wat bijvriendelijke planten omheen zoals lavendel, salvia, vrouwenmantel, verbena, wilde marjolein. De bijen komen dan sneller in de buurt van het kastje.
- Blije bijenbonustip: in de winter kun je de kast ook in de schuur zetten. De kast is dan beschermd tegen winterse omstandigheden, zoals sneeuw, kou, vocht, schimmel, houtrot. En dat vergroot de overlevingskans voor de bij. Maar zet de kast bij de eerste zonnestralen in de lente wel gelijk weer buiten op juiste plek! Zodat de volgroeide larven de wijde wereld in kunnen zodra ze zich een weg naar buiten hebben geworsteld!
dichtgemetseld bescherming door planten lekkere planten eet smakelijk, bijtje!
Lezertip: maak zelf een bijenhotel!
We kregen ook nog een leuke tip van een van onze lezers: je kunt zelf een bijenhotel maken door allemaal gaatjes in een blok hout te boren. De gaten mogen 3 a 20 centimeter diep zijn en ook de grootte van het boorgat mag variëren. Zorg er in ieder geval voor dat de gaten diep genoeg zijn, anders zijn de vogels er als de kippen bij om de eitjes of larven eruit te pikken!
Veel succes ermee!
Wat zijn jouw ervaringen met insectenhotels of heb je nog meer tips? Laat het hieronder even weten!
Hoi Cintia,
Wat een goed inhoudelijk verhaal. Het klopt helemaal. Als er niets te eten is in de omgeving, dan komt er ook nauwelijks bewoning. En ja er zijn altijd kapers op de kust die op zoek zijn naar een gemakkelijke snack. Dat kan leuke foto’s opleveren, maar helpt de bijen en wespjes niet..
Nogmaals Top verhaal waar veel mensen wat aan kunnen hebben..
Hoi Gerard, heel fijn dat jij dit als natuurdeskundige bevestigt! En dank je voor het compliment. Als iedereen een bijenhotel ophangt en dan ook op de juiste plek, is er al veel gewonnen voor bijen en wespen! Groet, Cintia!