Hoe help je de steenuil aan woonruimte? #14
Steenuilen In onze omgeving leeft een interessante vogelsoort: de steenuil (Athena noctua). Dit is de kleinste uilensoort die in ons land voor komt. Helaas staat de steenuil op de Rode Lijst, want hij wordt bedreigd in zijn bestaan. En daarom is het prachtig dat er overal in ons land werkgroepen zijn die deze schattige uiltjes helpen. Zo ook bij ons in de Bommelerwaard. Sinds enkele jaren nemen we deel aan het steenuilenproject van de Werkgroep Steenuilen. Deze werkgroep is onderdeel van de Natuurwacht Bommelerwaard. Leden van de werkgroepen hebben een speciale steenuilennestkast in onze oude perenboom gemonteerd. Twee maal per jaar komen ze de kasten controleren en schoonmaken.
Broedplaatsen De steenuilen hebben een geschikte plek nodig om te kunnen broeden. Dit doen ze het liefst in een gevarieerd landelijk gebied. Een boerenerf met hoogstamfruitbomen, grote oude knotwilgen, takkenwallen en oude schuren en wat weides vormen een ideaal woongebied voor de steenuil.. Je ziet ze vaak op een paaltje zitten waarvandaan ze alles in de gaten houden. Elke beweging zien ze.
Voedsel zoeken En dat moet ook wel, want ze moeten jagen om aan voedsel te komen. Muisjes, kleine vogeltjes en ook wormen en andere insecten staan op hun menu. En als ze jongen hebben, moeten ze nog harder hun best doen om het benodigde rantsoen bij elkaar te sprokkelen. Woon je in landelijk gebied en wil je de steenuil een handje helpen? Zorg er dan voor dat je tuin niet te kaal is. Een combinatie van hoge bomen, heggen en gazon biedt hun een kans om te nestelen! Tegels eruit, groen erin!!
Nestkast Aanvankelijk werd de steenuilenkast ingenomen door een hommelkolonie en een mezenfamilie. Maar sinds vorig jaar deden de steenuilen hun intrede in deze speciaal voor hen ingerichte woning. Vorig jaar hadden we vier baby-uilen. En dit jaar bleek uit de controle dat het er drie zijn. Op de foto zie je ze samen in de nestkast zitten. In het begin zie je af en toe een bolletje uit de nestopening steken. De baby-uilen willen natuurlijk ook wel eens weten hoe het er buiten uitziet. En na een aantal dagen zijn ze sterk genoeg om op het zitplankje te kunnen zitten: de uilenveranda. Na enkele weken kunnen ze een beetje fladderen en na een week of acht kunnen ze goed vliegen. De prachtige foto van onze drie babyuilen kreeg ik van de Steenuilenwerkgroep.
Schoorsteen Laatst kwam ik in gesprek met onze achterbuurvrouw die circa 500 meter verderop woont. Haar vrijstaande woning ligt ook midden in het groen, Ze had me al eens verteld dat er bij haar ook steenuilen zitten. Kort geleden hoorde ze een gerommel in haar schoorsteen. En momenteel is Sinterklaas niet in het land. Dus kon ze er wel vanuit gaan dat er een vogel in de schoorsteen was terechtgekomen. En dat is bepaald geen pretje voor de vogel en ook niet voor de eigenaar van de woning.
De hele dag door hoor je zo’n arme vogel in de schoorsteenpijp ritselen. Ik heb dat ook eens meegemaakt. Uit dierenliefde hebben we de schoorsteenklep maar opengezet. De vogel vloog uiteindelijk de woonkamer in met alle roetstof van dien. Maar inmiddels is onze schoorsteen voorzien van een “anti-vogelrooster’.
Mijn buurvrouw kreeg hulp van haar buurman en de vogel vloog eruit. Het bleek een steenuil te zijn. Mooi dat deze gered was. Ze stuurde mij een prachtige foto van een van de jonge steenuilen. Dank je wel, Caroline!
Hieronder onze steenuilen. De ouder voedt het jong. Niet schrikken ….
Wat zijn ze leuk!!!
Ze zijn zo schattig! En nu al weer uitgevlogen!
Een mooi en leerzaam verhaal dat ik met interesse en plezier heb gelezen!
Wat een leuke reactie, dank je wel!
Wat een leuk verhaal over de Steenuilen. Schitterend zo met alle foto’s en Video. De foto van ‘ het buurjongetje vind ik geweldig!
Dank je wel voor het compliment! Het buurjongetje keek recht in de camera haha!!