Kippen en relatieve woningnood #28
Van klein naar groot formaat kip. Helaas zijn de afgelopen jaren bijna al onze krielkippen overleden. Het waren Wyandottes in uiteenlopende kleurslagen, onder andere witzwart columbia, zilverzwart gezoomd, geelwit gezoomd, zalm, rood en buff. In Nederland zijn inmiddels 23 verschillende kleurslagen erkend. Uiteindelijk bleef er helaas maar één hennetje over. Maar we wilden graag kippen blijven houden, want een kip rondom een boerderij hoort er gewoonweg bij. Ze scharrelen altijd heel gezellig rond.
Barnevelders We kregen van een kennis een mooie toom Barnevelders aangeboden. De Barnevelder is een middelzwaar kippenras en echt een stuk groter dan een krielkip. Een hen wordt zo’n 2750 gram en een haan kan wel 3,5 kilo worden. In totaal hebben we nu zeven hennen in verschillende kleuren: twee bruine, twee grijsbruine en twee witte, de bruine wyandotte en een zwarte haan.
Kippentaal Kippen zijn hele gezellige dieren. Ze zorgen voor leven in de brouwerij. Ze hebben een uitgebreide taal. Het opvallende is dat die taal hetzelfde is bij verschillende kippensoorten. Het duidelijkst is het volgende voorbeeld:
Wij hebben tot nu toe drie soorten hanen gehad: Wyandotte kriel, een Cochin krulvederig kriel en de Barnevelder. Hanen zorgen goed voor hun hennen. Als een haan ziet dat er eten wordt klaargezet of iets lekkers wordt toegeworpen, dan maakt hij een bepaald geluid waarmee hij de hennen oproept om snel naar de voerplek te komen. Om wat voor soort haan het ook gaat, ze maken allemaal hetzelfde geluid! De hennen komen gelijk, want ze willen natuurlijk graag eten.
Kippenetiquette En komen de hennen dan op het seintje van de haan af, dan laat de haan laat de hennen altijd voorgaan! Charming toch? Dit nobele gedrag zal wel vanuit de natuur zijn ontstaan: de hennen hebben immers veel energie nodig en moeten dus veel eten om eieren te kunnen produceren en uit te broeden. De haan draagt zijn steentje daaraan bij door de hennen te voorzien van eten.
Krappe woning Maar goed, we gingen dus van krielkippen naar een middelgroot formaat pluimvee. Dat betekende dat het nogal krap werd in het hok met zulke flinke kippen. Er was niet genoeg plek op de kippenstokken.
Wij doen het hok ’s avonds altijd dicht om ervoor te zorgen dat er geen roofdieren of ongedierte bij de kippen kunnen komen. En ’s ochtends vroeg lopen ze allemaal het trappetje af de ren in, maar ze kunnen dan nog niet de tuin in. Met zijn allen in die kleine ren lopen leidt dan tot onnodige kippenstress inclusief een omgegooide drinkbak en af en toe tot een abusievelijke schermutseling. Want deze kippen zijn onderling absoluut niet agressief.
Vrije kip, blije kip Kippen hebben ruimte nodig. Hun natuurlijk gedrag is om buiten te lopen en op zoek te gaan naar wormpjes, insecten en plantaardig eten, zoals gras, paardenbloemen en brandnetels. Door de kippen vrij te laten lopen, vermaken ze zich, trainen ze hun spieren en blijven ze in goede conditie met minder kwalen en hebben ze een langere levensverwachting.
Woning van formaat En zo moest er een mooi groot hok komen met een stevige fundering van stoeptegels. Een goedkope restpartij stenen volstaat. Een goede fundering is belangrijk: zet je het hok gewoon op de grond, dan zitten er binnen de kortste keren ratten in het hok. Kies een plek waar het hok niet pal op de wind staat! Beter voor de kippen en het hok gaat langer mee.
Het hok is gemaakt door de firma Methorst. Dit is al weer het derde dierenverblijf dat wij bij dit bedrijf hebben aangeschaft. Ze hebben veel verschillende en vooral ruime modellen en je kunt ook zelf aangeven of je iets aangepast wilt hebben.
En dan nu…het resultaat Het was even wennen voor de kippentoom toen ze opeens niet meer in hun oude hok mochten. Ze wilden het nieuwe hok niet in. We lieten ze daarom in het oude hok gaan en hevelden ze vanuit hun nachthok stuk voor stuk over naar hun nieuwe hok. ’s Ochtends liepen ze het nieuwe trappetje af en daar stonden hun eten en drinken al klaar. Het oude hok bleef dicht en ’s avonds gingen ze gelijk hun nieuwe hok in!
Nu lopen ze ’s ochtends vroeg in hun ruime ren tot wij het deurtje opendoen. En na een hele dag loslopen, gaan ze ’s avonds keurig en groupe de ren in, even eten en dan allemaal op stok! En er is genoeg ruimte voor iedereen op de zitstokken!
Rewards We worden inmiddels beloond met een flinke hoeveelheid eieren! Van cake tot omelet, we hoeven geen eieren meer te kopen. De kippeneieren laten wij niet echter uitkomen. Kuikentjes zijn leuk, maar ze zijn maar heel even klein. Vaak zitten er hanen tussen en meerdere hanen in een groep met hennen leidt onherroepelijk tot hanengevechten. De hanen gaan net zo lang door tot een van beiden het loodje legt. Een haan is moeilijk te plaatsen en het is nogal egoïstisch als zo’n mooie jonge haan in de soep eindigt alleen omdat wij zo graag kuikentjes wilden.
Heb je nog leuke tips, foto’s of vragen over kippen? Stuur hieronder even een berichtje!
Eén reactie op “Kippen en relatieve woningnood #28”