Beukhaag herstellen? #2
Aan de voorkant van het perceel staat mooie beukhaag (fagus sylvatica) . Beukhaag is een van de meest aangeplante en bekende haagplanten. Vooral in landelijk gebied wordt deze plan vaak ingezet als natuurlijke erfafscheiding of windhaag. De fagus sylvatica wordt vaak verward met de haagbeuk (carpinus betulus). De beukhaag/fagus wordt niet kaal in de winter. Zijn blad blijft in verdorde vorm zitten tot de nieuwe blaadjes klaar zijn om zich te ontvouwen. Meestal is dit eind april. De haagbeuk/betula is daarentegen wel bladverliezend.
Al een paar jaar proberen we een aantal lege plekken in de haag te op te vullen met nieuwe haagplanten, maar helaas zijn deze hagen steeds niet goed aangeslagen. Al bij de aflevering had ik mijn twijfels, de wortels zagen er dan uitgedroogd uit. De enorm droge zomer van vorig jaar hielp ook niet mee.
Vandaag doen we een nieuwe poging en ditmaal gebruiken we redelijk grote hagen uit de pot die al goed opgekweekt zijn. Deze planten zijn al een paar jaar oud. Het voordeel van de planten in de pot is dat de wortels niet uitgedroogd zijn. Koop je de planten zonder pot, kijk dan dus uit dat je geen uitgedroogde exemplaren krijgt. Als je ze online bestelt, heb je daar helaas geen invloed op als je ze niet van tevoren hebt uitgekozen.
Zo, dat is gelukt. Het is belangrijk om geschikte hagenvoeding met de benodigde mycorrhizaschimmel toe te voegen. Tot slot de grond nog stevig aanstampen. Nu goed bijhouden met water geven! Hopelijk blijft de haag nu weer netjes.
Inmiddels zijn we een paar maanden verder. De hagen doen het uitstekend. Zelfs ondanks de hitte en de droogte. Na verschillende negatieve ervaringen hadden we er dit keer hebben voor gekozen om ze te bestellen bij Directplant. Een aanrader dus.
Super leuke website, ga zo door!
Ook erg interessante feiten over dit mooie huis.
Dank je wel en leuk dat je onze site bezoekt! Kom gerust nog eens terug op deze site!