Eksternest: een zesling #7

Eksternest Al weken was een eksterpaar bezig met het bouwen van een groot nest in de enorme eikenboom naast de hooiberg. Je zag ze zich meerdere keren per dagen in bochten wringen om bij de vogelpindakaas te komen. Maar sinds een paar dagen zag ik er nog maar één. En weer een paar dagen later zag ik ook de andere niet meer. Terwijl ze al weken constant aanwezig waren. Gisteren vond ik een jonge ekster op de grond bij de eik. Het beestje was nog te klein om alleen te overleven, maar het is altijd het proberen waard. Helaas is er geen vogelopvang meer in onze buurt. Ik maakte van een decoratief vogelkooitje een noodverblijf en boorde dat op de eik, direct onder het nest. Ik zette het ekstertje erin en hoopte dat de ouders terug zouden komen. Helaas was het ekstertje na een paar uur dood.

De volgende ochtend vonden we wederom een jonge ekster op dezelfde plek. Deze was een stuk groter en had de val uit de boom helaas ook niet overleefd. Ook nu waren er weer geen ouders te zien. Even later zag ik iets bewegen onder de laurierstruiken vlakbij de eik. Het was een nieuwsgierige ekster! Maar dit was geen volwassen dier. Dit was nummer drie uit het nest. Korte tijd later zag ik er weer een. En nog een. En nog een.

Overleven Er waren dus zelfs nóg vier jonge eksters uit het grote nest naar beneden gekomen! Deze vier konden echter wél vliegen. Maar toch, ze waren onbeschermd en geen ouders in de buurt. Blikjes kattenvoeding met tonijn aten ze al wel. Ze vluchtten met zijn allen naar de kleine boomhut. Nu is het afwachten hoe het verder met hen gaat zonder het beschermde nest. Meestal vind je één jonge vogel, maar dat het er nu zes waren, is wel uniek.

Ekster weetjes Jammer dat er zoveel vooroordelen bestaan over eksters. Het zijn erg zorgzame vogels, ze eten parasieten van schapen en koeien en ze zijn superintelligent: ze herkennen zichzelf in de spiegel. Een eigenschap die dolfijnen en chimpansees ook hebben. Mensenkinderen herkennen zichzelf in de spiegel als ze ongeveer 1,5 jaar oud zijn. Na het uitvliegen van de jonge eksters blijven de jongen nog zes weken in de buurt van de ouders. Maar nu moeten ze het zelf doen. Hopelijk met succes. Op de site van de vogelbescherming staat nog meer over de ekster.