Wow, mooi bijenhuisje! #9
Bijenhuisje Toen ik informeerde bij een webshop over imkeren, kreeg ik een tip over een bijzonder bijenhuisje. Binnen een paar weken zou het in de webshop te koop zijn. Het was een huisje voor solitaire bijen. Solitaire bijen leven dus niet in een zwerm. Er zijn geen koninginnen en de vrouwtjesbijen maken een nest in goede schuilplekken. Bijvoorbeeld onder dakpannen of onder de grond. Waar ze precies hun nest maken, hangt weer af van de soort. En natuurlijk van de mogelijkheden die ze weten te vinden. Ze eten kleine insecten, waaronder mugjes en luizen. En ze zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem omdat ze, net als hun collega’s die wél in een zwerm leven, zorgen voor bestuiving van bloemen en bloesem.
Solitaire bijen Juist erven en tuinen die niet super opgeruimd zijn, zijn aantrekkelijk voor deze solitaire bijen. Een vermolmde boomstam, een stapeltje takken en bladeren, het riet langs de slootkant. Allemaal interessante nestmogelijkheden. En de mens kan extra hulp bieden. ook zonder dat het veel hoeft te kosten. Je kunt een aantal diepe gaten boren in een houtblok of een aantal bamboestokken in stukken knippen en er een bundel van maken. Hang je kunstwerk op met de opening naar het zuiden gericht. Dat geeft je de beste kansen op succes. En als je daar geen zin in hebt, want je boormachine zit nog zo mooi in de verpakking dat het zonde is om haar te gebruiken, dan kun je natuurlijk ook gewoon zo’n kant- en klaar huisje kopen. Is ook erg decoratief!
Dit is hem dan! Ik vind hem supermooi, ik kreeg hem cadeau! Af en toe even kijken of er al een bij woont!
Soorten Hoewel het helaas zo is dat het aantal bijen ernstig afneemt, zijn er veel soorten solitaire bijen. Deze hebben te gekke namen, zoals behangersbijen, bloedbijen, dikpootbijen en slurfbijen! Maar het fijne weet ik er ook niet van. Ik word inmiddels steeds blijer als ik weer een bij langs zie komen. Meer info is onder andere te vinden op de site van de Bijenstichting.
We zijn nu anderhalve week verder en ja hoor, het eerste vakje is bewoond! Alleen het kunstwerkje is niet van een bij, maar van een spin! Is het niet fantastisch hoe zo’n klein beestje zo iets ingewikkelds maakt?
Goed om de natuur te helpen op deze wijze. De gevulde opening is overigens niet van een bij, maar vermoedelijk heeft een spin zijn intrek genomen.
Groet,
Gerard
Hoi Gerard, ik heb het toegevoegd in de tekst, dank je wel!